Hold pusten

Men fugleinfluensaen var ikke død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER SNART sommerferie, en ypperlig anledning til å fordype seg i tanker om jordas undergang. De mest visjonære kan la seg skremme av Tom Cruises møte med fremmede i filmen «Klodenes kamp». De mer virkelighetsnære, med sans for å sette av noen dager til en ordentlig gyser, bør satse på et av verdens mest anerkjente naturvitenskapelige tidsskrifter. Og et av verdens best ansette tidsskrifter for internasjonal politikk.

DET HANDLER om fugleinfluensa, og det ser ikke så bra ut, ifølge Nature og Foreign Affairs. De to tidsskriftene har viet hver sin forside til den dødelige sykdommen, som fikk navnet H5N1 da den dukket opp i Hongkong i 97. Influensaen sprer seg fra ville fugler til kyllinger, til griser og til folk flest. Og blir den smittsom mellom mennesker, kan det bli virkelig ubehagelig. Det uvanlige tidsskriftsamarbeidet skal bidra til å koordinere den vitenskapelige og den politiske innsatsen mot sykdommen som kan bli jordas neste pandemi - en verdensomspennende epidemi. Og det spares ikke på frikasseen: Foreign Affairs illustrerer med et bilde av mannen med ljåen som smilende kikker opp på kyllingen han holder i hånda. Og Nature begynner lederartikkelen sin slik: «Millioner av mennesker drept i høyt utviklede land i løpet av måneder. Et titall millioner på verdensbasis. Den globale økonomien faller i grus. En Hollywood-fantasi? Nei - det er nå et troverdig scenario.»

DET ER EN stund siden bildene av folk med hvite SARS-masker ble sendt verden rundt. Jeg hadde akkurat rukket å glemme Ebola (som en kamerat mente man kan kurere med jolly-cola.) Og når det gjelder denne fugleinfluensaen, hadde jeg håpet at den hadde roet seg nå som kyllinger for millioner av dong og yen er slaktet og brent. Foreign Affairs tror altså ikke det: «Vitenskapsfolk har lenge spådd oppkomsten av et influensavirus som er i stand til å drepe så mange mennesker at vi ikke kan forestille oss det - og fugleinfluensaen viser tegn til å kunne bli den sykdommen.»

VAKSINER? Hvis ikke noe drastisk skjer, vil de ikke være klare før seks måneder etter utbruddet. Det er for seint. Og en vaksine som kan produseres raskere, skriver Nature , krever en innsats som tilsvarer den man yter når man skal utvikle et strategisk viktig våpen. Den innsatsen er det ingen som ser noe til. I stedet krangles det om penger, patenter og politikk. Det er behov for å dele forskningsinformasjon, for å få oversikten. Det skjer ikke. Og internasjonale organisasjoner arbeider med henda på ryggen - av byråkratiske og diplomatiske hensyn. Etter å ha tatt livet av 45 mennesker i Sørøst-Asia, har det dødelige fugleinfluensaviruset nå spredd seg til mennesker i Indonesia, meldte NTB for to uker siden.

DET GÅR sikkert bra, altså. Jeg tenkte bare jeg skulle nevne det.