- Holder 50 gisler

Saudiarabiske kommandosoldater startet i natt et angrep mot gisseltakerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundrevis av saudi-arabisk politi og sikkerhetsstyrker angrep i natt boligkomplekset som de omringet i går ettermiddag i byen Khobar, som ligger omtrent 400 kilometer nord-øst for hovedstaden Riyadh. Et titall soldater firte seg ned på taket av bygningen fra et helikopter, melder TV-kanalen Al-Arabiya.

Sju amerikanere som ble holdt som gisler av opprørere i byen Khobar i Saudi-Arabia ble tidligere på natten frigjort, opplyste Saudi-Arabias ambassadør til USA, prins Bandar bin Sultan, til Fox News.

- Sju gisler er blitt reddet. To er såret og de fem andre har det bra, sa ambassadøren til TV-kanalen.

Kraftige skuddvekslinger kunne høres ved boligkomplekset Oasen der utlendingene holdes fanget, forteller øyenvitner. Det skal være både kvinner og barn blant gislene i boligkomplekset.

Tidligere på lørdag ble deler av bygningen stormet, og gisseltakerne skal ha forskanset seg i øvre deler av boligkomplekset.

Khobar ligger i hjertet av den saudiske oljeindustrien, og dagens terrorangrep var rettet mot bygninger der mange utenlandske oljearbeidere bor.

Minst 16 drept

Så langt skal minst 16 mennesker være drept. Én amerikaner, én brite, én egypter, to filippinere, én inder, én pakistaner, og to saudiarabiske sivile er blant de drepte. Ifølge ubekreftede meldinger en svensk statsborger også blant de drepte.

I tillegg blir et femtitalls mennesker holdt som gisler, melder BBC.

Ifølge AP kan antallet gisler være så høyt som 60.

- Det er mange italienere, amerikanere og borgere fra arabiske land blant gislene, sier daglig leder i boligkomplekset, som heter Oasen, ifølge NTB.

Sikkerhetskilder hevder at de arabiske gislene er kristne. Ifølge det nederlandske utenriksdepartementet ble tre nederlandske gisler satt fri tidligere i kveld.

Journalister i området melder om nærmest sammenhengende skuddvekslinger mellom politi og terroristene i kveld.

Samordnete angrep

De samordnede terrorangrepene i Khobar begynte i dag tidlig norsk tid. Minst fem militante og bevæpnete islamister begynte å skyte med automatvåpen mot pendlertrafikken i byen. Snart lå lå flere gjennomhullete og utbrente bilvrak i gatene.

Deretter rømte terroristene inn i den luksuriøse Oasen-bygningen, som er sju etasjer høy. Der tok de minst fem libanesiske gisler, men ifølge Libanons ambassadør i Saudi-Arabia ble disse satt fri i ettermiddag.

Ifølge en ansatt i boligkomplekset har imidlertid terroristene forskanset seg i bygningen med femti andre gisler. Blant dem finnes også kvinner og barn.

Tiåring drept

I løpet av dagen skal altså minst 16 mennesker - blant dem en ti år gammel egyptisk gutt - være drept av de islamistiske terroristene. Vestlige myndigheter undersøker nå om noen av deres statsborgere finnes blant gislene.

Foreløpige meldinger tyder ikke på at noen nordmenn er blitt rammet av angrepet.

- Vår ambassade i Saudi-Arabia har jobbet med å få oversikt over situasjonen og det skal ikke være nordmenn blant de rammede, sier informasjonsrådgiver Cathrine Andersen i UD til NTB.

al-Qaida?

På et islamistisk nettsted ble det i formiddag sendt ut en kunngjøring hvor al-Qaida tar på seg skylda for aksjonen, men dette er foreløpig ikke bekreftet fra annet hold.

Fordi bygningene som ble angrepet huser mange utenlandske arbeidere ved vestlige oljeselskaper, er det sannsynlig at angrepet er et forsøk på å svekke den saudiske kongefamilien, og utenlandske interesser i landet.

- Dette var helt klart et angrep rettet mot oljeindustrien, sa en kilde i et vestlig oljeselskap til Reuters tidligere i dag.

Dagens angrep skjer bare to dager etter at et islamistisk nettsted brakte videre en oppfordring om bykrig i Saudi-Arabia. Kunngjøringen skal stamme fra en av al-Qaidas fremste ledere i Saudi-Arabia, Abdulaziz al-Muqrin.

For nøyaktig en uke siden ble ifølge NTB en tysker skutt og drept i Riyadh.

OFRE: Saudisk politi foran noen av de som ble drept under dagens terrorangrep mot oljebyen Khobar.
TRUFFET: En utbrent bil i Khobars gater.
TERROR: En mobiltelefon i et blodstenkt bilsete vitner om volden som rammet den saudiske byen.