Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Holder barn fengslet og lar åtteåringer jobbe 35 timer i uka

Scientologi-kirken i Australia skiller barn fra foreldre.

BARNEARBEID: Hit sendes barn og voksne fra Australia innenfor scientologi-kirken for å straffes og læres opp. Foto: Skjermdump fra Today tonights dokumentar.
BARNEARBEID: Hit sendes barn og voksne fra Australia innenfor scientologi-kirken for å straffes og læres opp. Foto: Skjermdump fra Today tonights dokumentar. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Midt i en rolig forstad i Australia finnes et sted hvor barn skilles fra sine foreldre, og tvinges til å jobbe fulltid uten lønn under elendige forhold - RPF-basen (Rehabilitation Project Force) for scientologer, skriver Today tonight.

De som har rømt forteller at de har blitt hjernevasket til å tro at de ikke kunne dra derfra, og at de selv hadde gjort seg fortjent til den dårlige behandlingen.

Hadde aldri sett på TV 21 år gamle Shane Kelsey rømte fra stedet ved hjelp av sin far. Frem til for et år siden hadde han aldri brukt Internett, sett på TV eller hatt tilgang på media.

- Man får ikke lov til å lese bøker, utenom scientologi-bøker. Man får ikke lese aviser, lytte til radio, se på filmer eller andre ting, forteller Shane til Today tonight.

Han forteller at han ble holdt fanget og påvirket til å se alle på utsiden som patetiske, ubrukelige og dumme.

Bodde i et kott - Jeg bodde i en garasje inntil den ble oversvømt i en storm. Mamma reagerte med sinne og jeg fikk flytte inn i et kott under trappa. Det var vel to meter langt og tre meter bredt, forteller Shane.

Scientologikirkens hovedkvarter i Australia er lokalisert i Sydney-forstaden Dundas. Scientologene blir sendt RPF-basen for å få straff og opplæring, for forbrytelser de fleste av oss vil anse som ubetydelige. De som har vært der sier at det er som et fengsel, ifølge Today tonight.

Mer enn 50 forespørsler om videointervju med representanter fra Scientologikirken har blitt avslått.

Signerte milliardårskontrakt Shanes foreldre ble innviet i Scientologikirken i Sydney. Da han var seks år flyttet Shane inn i et lite rom med elleve andre barn.

- I en alder av syv år gikk vi gatelangs for å overbevise folk om å leve rusfrie liv. Jeg signerte en milliardårskontrakt da jeg var åtte år. Det betyr at jeg lovet å tjene kirken de neste milliarder år, forteller Shane.

Shane så foreldrene sine én gang i uka. Etter hvert skilte de seg. Faren meldte seg ut av kirken og flyttet utenlands.

Lite skole Samtidig jobbet barna hardt - 35 timer i uka som åtteåring. Barna bar svarte uniformer og måtte løpe, aldri gå. Hjemmeundervisning ble gitt nå og da.

- Så fort du fyller 15 år er du ferdig på skolen, uansett hvilken klasse du går i, eller hvilket nivå matematikk du mestrer, sier Shane.

I matsalen spiste de voksne først.

- De voksne spiste hva de ville. Deretter fikk vi spise restene. Vi fikk gjerne en liten matbit, men det var aldri nok, forteller Shane til Today tonight.

Som 15-åring jobbet han syv dager i uken, fjorten timer om dagen på et storkjøkken, for fire til 35 dollar i uka.

Reddet sønnen I slutten av 2010 bestemte Adrian Kelsey seg for å redde sin sønn.

Today tonight ble invitert med for å dokumentere, og politiet ble informert om at han skulle kreve sin sønns løslatelse. Da Shane møtte sin far var det for første gang på fire år.

For å unngå trøbbel ble Shane igjen på anstaltet, men en uke seinere, da han ble satt til å jobbe ved utakanten av eiendommen, rømte han.

Det tok Shane fjorten måneder å riste av seg scientologi-troa og lære om virkeligheten

Bekrefter historien Peta O'Brien bodde i RPF-basen fra 1997 til 2000. Hun bekrefter Shanes historie.

- Man jobber i to uker, deretter studerer du i to og en halv time, så er det tilbake på jobb. Det var hardt arbeid, forteller O'Brien.

Hun er klar i sin mening:

- Legg det ned, steng dørene og la menneskene få dra tilbake til familiene sine og leve livene sine, sier O'Brien

Lovlig Advokat Grainne O'Donovan vier sin tid og kompetanse til å hjelpe overlevende fra sekta som ønsker rettferdighet.

- Det er dessverre ingen lover i New South Wales som tilsier at det er ulovlig for barn å jobbe så lenge. Dette er nedverdigende og umenneskelig behandling, sier O'Donovan.

Slått i tyve timer RFP-baser som den i Sydney finnes i andre land også. De som har rømt derfra forteller lignende historier, blant annet om å få brukket fingrene etter ordre fra lederne, og bli skreket til og slått i tyve timer i strekk mens kaldt vann ble helt over hodene deres.

Senator Nick Xenophon kjemper for å bringe oppmerksomhet rundt fenomenet.

- Myndighetene må etterforske dette snarest mulig. Det verste er at organisasjonen nyter økonomisk støtte fra de australske skattebetalerne, sier han.

Håper moren rømmer Shanes mor tilhører fremdeles scientologikirken.

- De kommer ikke til å la henne gå, hun må rømme, sier Shane som håper moren samler mot til å flykte.

Mener det er bare å gå Scientologikirken ville ikke la seg intervjue av Today tonight, men benekter skriftlig at enhver mishandling av sine medlemmer. De sier at alle som tilhører dem er der fordi de selv ønsker det. De kan trekke seg når som helst.

- Da Shane forlot oss fikk han bagasjen sin og kunne gå rett ut døren, skriver de til Today tonight.

BODDE I KOTT: Shane forteller om den vanskelige tiden. Foto: Skjermdump fra Today tonights dokumentar
BODDE I KOTT: Shane forteller om den vanskelige tiden. Foto: Skjermdump fra Today tonights dokumentar Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!