Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Holder Brasil ansvarlig for eventuelle voldshandlinger

Kuppregjeringen ber Brasil utlevere den avsatte presidenten som har søkt tilflukt ved Brasils ambassade i Honduras.

KREVER UTLEVERING:  Interim-leder Roberto Micheletti ber Brasil utlevere den avsatte presidenten som har søkt tilflukt ved den brasilianske ambassaden i Honduras. De vil holde Brasil ansvarlig hvis det blir voldelige opptøyer. 
 AFP PHOTO/TELESUR/HO
KREVER UTLEVERING: Interim-leder Roberto Micheletti ber Brasil utlevere den avsatte presidenten som har søkt tilflukt ved den brasilianske ambassaden i Honduras. De vil holde Brasil ansvarlig hvis det blir voldelige opptøyer. AFP PHOTO/TELESUR/HO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Interim-regjeringen i Honduras innførte i natt portforbud etter den dramatiske hjemkomsten til den avsatte presidenten Manuel Zelaya.

Zelaya har søkt tilflukt inne i Brasils ambassade i Tegucigalpa. Hundrevis av tilhengere har samlet seg utenfor ambassaden, men nå krever interim-leder Roberto Micheletti at Zelaya utleveres, melder BBC

- Dette er en oppfordring til myndighetene i Brasil: Respekter arrestordren mot Zelaya og overgi ham til Honduras, sa Micheletti under en tv-sendt uttalelse.

Interim-lederen sier Brasil vil holdes ansvarlig for eventuelle voldshandlinger i forbindelse med Zelayas tilstedeværelse.

- Verdens øyne er rettet mot Brasil og Honduras, sa Micheletti.

Vil ikke utlevere
Brasils utenriksminister Celso Amorim har imidlertid ingen planer om å utlevere Zwelaya. Han advarte Micheletti om at en hver trussel mot Zelaya eller den brasilianske ambassaden ville være et alvorlig brudd på internasjonal lov.

Honduras folkevalgte president Manuel Zelaya vendte mandag overraskende hjem. Dette er hans første besøk i hjemlandet etter at han ble vekket av soldater og kastet ut av landet i pyjamasen 28. juni.

Han sier han har krysset fjell og elver for å komme tilbake til hovedstaden, og at han er kommet tilbake for å få i gang en dialog med kuppregjeringen.

- Jeg har kommet tilbake for å føre dialog i mitt eget land og i min egen by. Jeg håper at jeg vil kunne kommunisere med kuppmakerne i innen et par timer, sa han på telefon til CNN.

Tilbakekomsten kom svært overraskende, og Micheletti avviste først at den utviste presidenten var i landet.

Støttes av USA
Stemningen i Honduras ser svært spent og USAs utenriksminister Hillary Clinton sa i natt at det var viktig at Zelayas tilbakekomst ikke fører til vold.

SØKTE TILFLUKT:   Manuel Zelaya har søkt tilflukt ved den brasilianske ambassaden i Tegucigalpa i Honduras. Foto: EPA/STR/Scanpix
SØKTE TILFLUKT: Manuel Zelaya har søkt tilflukt ved den brasilianske ambassaden i Tegucigalpa i Honduras. Foto: EPA/STR/Scanpix Vis mer

— Nå som Zelaya er tilbake, ville det være passende å gjeninnsette ham, få unna valget som er planlagt i november, gjennomføre en ordnet overføring av makten til en ny president og gjenopprette den konstitusjonelle orden i Honduras, sa Clinton etter et møte med Costa Ricas president Oscar Arias i New York.

Arias, som forgjeves forsøkte å mekle mellom Zelaya og kuppmakerne, uttrykte også håp om en løsning.

— Jeg tror det er en god mulighet, nå som Zelaya er tilbake i landet, sa han og tilbød seg å reise til Tegucigalpa for å mekle om det skulle være til hjelp.

Krisen i Honduras oppsto da Zelaya forsøkte å holde en ikke bindende offentlig konsultasjon for å spørre folket om de søttet en endring i grunnloven.
Zelaya har bodd i eksil i Nicaragua siden han ble kastet ut av landet. Kuppregjeringen har sagt at de vil arrestere ham hvis han vender tilbake til Honduras.

USA og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) har støttet Zelaya og krevd ham innsatt som president igjen. Micheletti sier han vil trekke seg fra makte etter at det er avholdt presidentvalg 29. november, men han har nektet å gjeninnsette Zelaya.

TUSENER I GATEN:  Flere tusen tok til gatene i hovedstaden da det ble kjent at Zelaya var kommet tilbake. Her hilser han på folket fra den brasilianske ambassaden. Foto: REUTERS/Edgard Garrido/Scanpix
TUSENER I GATEN: Flere tusen tok til gatene i hovedstaden da det ble kjent at Zelaya var kommet tilbake. Her hilser han på folket fra den brasilianske ambassaden. Foto: REUTERS/Edgard Garrido/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media