TØFFESTE VALGET PÅ 20 ÅR: Denne scenen utspilte seg 4. november 2008. I dag er det akkurat ett år til det amerikanske presidentvalget, og Obama sendte ut i dag en valgkampvideo for å rekurttere velgere. Spørsmålet er om det holder - det spås at neste års valgkamp vil være den tøffeste på 20 år. REUTERS/Larry Rubenstein  (UNITED STATES) US PRESIDENTIAL ELECTION CAMPAIGN 2008 (USA)
TØFFESTE VALGET PÅ 20 ÅR: Denne scenen utspilte seg 4. november 2008. I dag er det akkurat ett år til det amerikanske presidentvalget, og Obama sendte ut i dag en valgkampvideo for å rekurttere velgere. Spørsmålet er om det holder - det spås at neste års valgkamp vil være den tøffeste på 20 år. REUTERS/Larry Rubenstein (UNITED STATES) US PRESIDENTIAL ELECTION CAMPAIGN 2008 (USA)Vis mer

Holder det med «Yes we can» i 2012?

I dag er det ett år til det amerikanske presidentvalget. President Barack Obama prøver å sikre velgere med 2008-nostalgi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er det akkurat ett år til presidentvalget i USA.   Dette markerte president Barack Obama ved å lansere en valgkampvideo på nettsidene BarackObama.com.  

Videoen viser gledesscener fra i 2008 hvor Obama ble valgt til USAs første afroamerikanske president. 

- I 2008 ringte vi og banket på dører. Vi bygget en bevegelse, en samtale av gangen. Vi gjorde det ingen trodde var mulig: vi endret historiens løp. Forandring er ikke noe du kan stoppe å kjempe for. Ett år fra nå kan alle våre framskritt bli slettet. Det som skjer ett år fra nå starter med din avgjørelse i dag. Er du med?, heter det i videoen.  

Men det spørs om det holder for Obama å spille på nostalgien fra 2008 for å bli gjenvalgt. 
  Tøffeste gjenvalget på 20 år Obama står overfor det tøffeste gjenvalget til det Hvite Hus på over to tiår: han kan gå inn i historiebøkene som den første presidenten siden George H.W Bush som bare får sitte i en presidentperiode. 

 I 1992 tapte Bush den eldre presidentvalget mot Bill Clinton. Situasjonen den gang er ikke så ulik nå: USA sto også overfor store økonomiske problemer og det var et sterkt raseri mot politikerne i Washington.  

Store økonomiske problemer, pessimistiske velgere, og et stadig mer polarisert politisk klima er noe av det Obama må hanskes med det neste året skal han vise at han er beste mann for ledervervet. 

Arbeidsledighet   The Washington Post og ABC News har laget nasjonale meningsmålinger og intervjuet nøkkelpersoner fra de ulike valgkampgrupperingene. Basert på dette peker de ut flere problemområder for både Demokratene, men også Republikanerne.  

Ifølge avisa er Obama nødt til å overvinne den høyeste andelen arbeidsledighet i et valgår siden 2. verdenskrig.  

Obama kan også stå overfor sterk konkurranse fra Republikanerne som har fått blod på tann etter at de vant mellomvalget i fjor.  

Men også Republikanerne møter utfordringer de må finne løsninger på skal de ha sjanse i neste års valg.  

Det har vært mye offentlig misnøye med partiet, og en rotete kamp for å sikre nominasjoner i partiet kan føre til at Republikanerne ikke klarer å utnytte folks misnøye med Obama til deres fordel.  

Tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney står fram som den mest aktuelle motkandidaten til Obama, men så lang har ikke han klart å skape bred støtte eller entusiasme for sitt kandidatur i partiet sitt.

Romney er også mindre konservativ enn resten av det Republikanske partiet. 

Negativ valgkamp Washington Post skriver også at 2012-valget ikke bare er mellom to rivaliserende partier, men også en valgkamp som bare vil understreke og forsterke de enorme forskjellene mellom Demokratene og Republikanerne og deres syn på hva myndighetenes rolle skal være.  

Videre skriver avisa at neste års valgkamp vil stå i sterk kontrast til Obamas optimistiske og entusiastiske «Hope» and «Change»-valgkamp fra 2008.

Gitt stemningen i USA og Obamas dårlige oppslutning spår de en langt mer negativ valgkamp preget av mer konkurranse.  

Obama må sikre seg stemmer fra den afroamerikanerne, latinoene og de unge som var avgjørende for hans første seier. Flere av disse gruppene har mistet tillit til ham, så her vi han møte motstand. 

- Obama gjort vondt verre  - Når folk ser på landets tilstand, særlig den økonomiske situasjonen landet er i, og deretter ser på Obamas politikk som ikke har gjort tilstanden bedre, bare verre, så tror jeg flertallet vil stemme for endring for å få landet på rett spor, spår Mississippi-guvernør Harley Barbour fra det republikanske partiet.  

- President Obamas feil har skapt den største ødeleggelsen av middelkassa siden depresjonen på 30-tallet, sier Stuart Stevensen, sjefstrateg for Mitt Romney.

- Selv milliardkampanjen til Obama med angrepsreklamer vil ikke kunne forvrenge virkeligheten - dette handler om hva Obama har oppnådd. 

- Tre måter for demokratisk seier Obamas sjefstrateg ser det naturlig nok på en annen måte:

- På slutten av dagen så handler presidentvalget et valg. Det amerikanske folket må se nøye på hver kandidat, og veie deres meritter, egenskaper, verdier og framtidsvisjoner opp mot hverandre. Å bare være den andre fyren er ikke nok, sier David Axelrod.  

Ed Rendell, tidligere guvernør i Pennsylvania, sier Obama kan vinne valget på tre måter: forbedre økonomien, ved at republikanerne ikke velger en sterk nok kandidat, eller ved republikanske feiltrinn i Kongressen som gjør partiet mindre spiselig for uavhengige velgere.  

Selv om Obamas vei til presidentkandidatur i 2012 ser kronglete ut er Rendell optimistisk:

- Jeg liker presidentens sjanser, sier han til Washington Post. 

NERVEPIRRENDE:Mange holdt pusten i 2008 før det ble klart at Barack Obama ble valgt president, som landets første med afroamerikansk bakgrunn. Her fra bakrommet da stemmene ble talt opp. Det er høyst sannsynlig at neste års valgkamp blir minst like nervepirrende. REUTERS/David Katz/Obama for America/Handout
NERVEPIRRENDE:Mange holdt pusten i 2008 før det ble klart at Barack Obama ble valgt president, som landets første med afroamerikansk bakgrunn. Her fra bakrommet da stemmene ble talt opp. Det er høyst sannsynlig at neste års valgkamp blir minst like nervepirrende. REUTERS/David Katz/Obama for America/Handout Vis mer