Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Holder dette seg til valget vil Miljøpartiet de Grønne få eksepsjonelle 7 mandater

Fosser fram på fersk Dagblad-måling. Ap er landets klart største parti, men makta ser ut til å glippe.

FOSSER FRAM: Hanna Marcussen og Miljøpartiet de Grønne kan glede seg over strålende resultater på Dagbladets ferske måling.. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FOSSER FRAM: Hanna Marcussen og Miljøpartiet de Grønne kan glede seg over strålende resultater på Dagbladets ferske måling.. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Slaget synes tapt for statsminister Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet. På Dagbladets siste meningsmåling før valgdagen går Ap fram 0,9 prosentpoeng fra forrige uke, til en oppslutning på 29,4 prosent.

Høyre får 25, 9 prosent, tilbake 2,8 prosentpoeng. Trøsten for Ap er dermed at Jens rykker fra Erna i kampen om å lede landets største parti.

- Jeg er glad for framgang. Den bekreftes av andre målinger inn mot helga. I tillegg vet vi at det er over 500 000 velgere som kommer til å bestemme seg gjennom helga, og jeg skal gjøre alt jeg kan for at flest mulig av dem skal stemme Ap, sier statsminister Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Iherdig innspurt Torsdag kveld dro han i gang det Ap satser på blir norgesrekord i dørbanking og roseutdeling. Men fortsatt er det solid borgerlig flertall, og Høyre-leder Erna Solberg tror på borgerlig regjering.

- Jeg ser først og fremst at valget ikke er avgjort. Det er mulig å vinne, det er ikke enkelt, men vi skal stå på helt fram til valglokalene stenger. Vi har hørt de borgerlige snakke om regjering hele tiden, men det meste er fortsatt uklart, bortsett fra at det blir en regjering med Frp, sier Stoltenberg.

Høyres tilbakegang har forholdsvis beskjeden betydning, mener Anders Todal Jenssen, valgforsker og professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU.

- Dette påvirker ikke spørsmålet om regjeringsskifte. Jeg tror nok Høyre har kalkulert med å tape noe underveis, så der i leiren er de neppe verken overrasket eller bekymret over disse tallene nå på tampen av valgkampen, sier han.

Desperat innspurt SV har de siste ukene drevet en desperat kamp mot sperregrensa og tryglet gamle og nye venner om sikre at partileder Audun Lysbakken beholder stortingsplassen og får med seg en gruppe på Stortinget. Kampen ser ut til å gi resultater.

SV går forsiktig fram og får en oppslutning på 5,8 prosent. Det ville gitt 10 mandater på Stortinget hvis målingen var valg, det vil si en mindre enn i dag.

Sp får 4,9 prosent, og ville fått 8 mandater, tre færre enn i dag. Til sammen ville de rødgrønne fått 71 mandater. Det er 15 færre enn i
dag, og langt unna flertall. De fire ikke-sosialistiske partiene får til sammen 90 mandater — et solid flertall.

 

Miljøpartiet de Grønne får på denne målingen en oppslutning på 4,1 prosent, fram 1,2 poeng siden forrige uke. Med denne oppslutningen ville de fått eksepsjonelle 7 mandater.

Rødt, med en oppslutning på 2,3 prosent ville fått ett mandat med et valgresultat tilsvarende.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media