Holder døra stengt for MDG

Trygve Slagsvold Vedum avviser kontant et MDG-samarbeid etter 2021. Samtidig varsler han kamp mot «grønne» avgifter, som bare gjør det dyrere å leve og ikke kutter utslippene.

FLYR HØYT: Partileder Trygve Slagsvold Vedum forklarte partiets sammenhengende opptur med at de lytter til folk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FLYR HØYT: Partileder Trygve Slagsvold Vedum forklarte partiets sammenhengende opptur med at de lytter til folk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Historien skrives av seierherrene og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum er allerede i gang med å fortelle sannheten om høstens lokalvalg.

Mens de andre partiene sitter med sine regneark og kommunikasjonsrådgivere, kunne Vedum enkelt forklare tidenes Sp-valg på 14,4 prosent med å fortelle partiets landsstyre om sin drømmedag fra valgkampen.

Dagen startet med å titte ut på den lokale skolen, som sto i fare for å bli nedlagt. Fortsatte med en taxisjåfør som står i fare for å bli møtt med liberaliseringer. Så var det togturen til Gardermoen, der han ble minnet på pensjonen til «damene som vasker om natta» som står i fare.

På Widerøe-flyet nordover ble han møtt av en besetning med Sp-pins på jakka som fryktet for kortbanenettet som binder sammen Nord-Norge.

Endelig framme i Sandnessjøen sto de lokale sakene i kø på Vedums drømmedag.

Kamp mot sentralisering, liberalisering og foretaksmodeller. Derfor vant Senterpartiet valget.

- Vi har ikke vokst fordi vi har tatt opp meningsmålinger. Vi har faktisk ikke tatt opp én eneste meningsmåling for å finne ut hva folk mener. Vi har vokst fordi vi har reist rundt og drukket kaffe. Snakket med folk, sa Vedum til Senterpartiets landsstyre da han oppsummerte valget.

Og slengte inn en liten stikker om klima- og miljøpolitikken da han kom til bilturen fra Sandnessjøen til Mosjøen.

- Ikke har vi dårlig samvittighet for å kjøre bil heller!

Avviser MDG

Mens diskusjonene går høylytt i Arbeiderpartiet om et mulig samarbeid med MDG og Venstre-leder Trine Skei Grande åpner for å bytte ut Frp med MDG, er døra låst og nøkkelen kastet lengst ned i møkkakjelleren i Senterpartiet.

Det er rett og slett utenkelig med et MDG-samarbeid etter 2021.

- Det skjer ikke med oss, i hvert fall. Vi er uenig i saker, og det er har jeg respekt for. Det handler om at man ikke har noe annet valg enn å kjøre bil i Nord-Norge. Man er avhengig av å fly på kortbanenettet. I rovdyrpolitikken er det viktig at vi kan ta ut rovdyr. Vi skal bruke utmarksressursene til å produsere kjøtt, sier Vedum og trekker pusten.

- Og ikke minst når det gjelder den norske kraften. MDG vil gi mye av makten til EU.

Vedum varsler flere reverseringer og omkamper etter 2021, hvis Senterpartiet får hånden på rattet. Viken blir delt opp. Finnmark skal få være et eget fylke, hvis de vil det selv. Flere politifolk skal på jobb ut i distriktene. Ambulansene skal være nærmere.

«Grønne» avgifter

Vedum varsler en heftig kamp framover mot de grønne avgiftene han har fått høre om mens han har drukket kaffe rundt i det ganske land.

- Vi er helt uenig i at dette er klima- og miljøavgifter. Vi vil heller avgiftslegge den internasjonale luftfarten enn å gjøre det dyrere å fly innenlands, noe vi også har foreslått i Stortinget. Det er dobbelt så høy avgiftsøkning for å fly fra Bodø til Svolvær som fra Oslo til New York! De misbruker klima- og miljøbegrepet, de grønnsminker avgifter som gir marginal eller ingen effekt, slår Vedum fast.

Han trekker fram økt vektavgift for taxier, som er ment å elektrifisere drosjeflåten. Kuttene i pendlerfradragene.

- Det er et misbruk av klimapolitikken. Klimaavgiftene, som blant annet MDG foreslår, slår veldig skjevt ut og rammer dem som tjener minst og kanskje slipper ut minst. Avgiftene rammer dem som ikke tar så mange helgeturer til New York.

Klimaløsningen har Trygve Slagsvold Vedum funnet snublene nær sine egne kjernevelgere: Norske bønder og skognæringen.

- Hadde vi hatt en skikkelig skogsatsing kunne vi redusert utslippene tilsvarende hele Norges bilpark. Men det er det ikke noe gehør for, sier Vedum.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer