STENGT: Viktor Milnikov er sjefen for et slags borgervern som stenger en miltærbase i Sevastopol. Angivelig skal soldatene ha fått beskjed om å drepe. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
STENGT: Viktor Milnikov er sjefen for et slags borgervern som stenger en miltærbase i Sevastopol. Angivelig skal soldatene ha fått beskjed om å drepe. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

Holder egne soldater innesperret

Borgervern stenger ukrainsk militærbase.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEVASTOPOL (Dagbladet): -I natt fikk vi vite at ukrainske soldater ved denne basen fikk ordre om å drepe. Derfor har jeg gitt ordre om å stenge portene til denne garnisonen, sier Viktor Milnikov. Sammen med et 30-talls menn står han utenfor den ukrainske militærbasen i sentrum av Sevastopol.

Ulovlig mobilisering Hva ordren om å drepe egentlig betyr er vanskelig å se. Men i natt ga de nye makthaverne i Kiev ordre om mobilisering av den ukrainske hæren. Fra aktivister i Kiev som støtter forrige ukes revolusjon, kom det i morgentimene i dag meldinger om at basen her ble stormet av russiske soldater fra Svartehavsflåten, som har sin base et annet sted i Sevastopol. Men her er ingen russiske soldater. Historien forteller mer om forvirring enn om vold.

- Vi mener at mobiliseringen av den urainske hæren er ulovlig, sier Milnikov.

På spørsmål om hvem mennene som blokkerer utgangen til garnisonen er, svarer Milnikov:

- Vi er frivillige. Jeg er kommandant, men jeg er også sivilist.

Kaotisk Situasjonen på Krim er ennå kaotisk, selv om ingen så langt er skal være drept i voldshandlinger. Scenen utenfor miitærbasen i Sevastopol er talende. Det er mye nerver, og høy spenning.

Melnikov og mennene her er en del av et slags borgervern som de siste dagene har tatt kontroll over sentrale posisjoner i Sevastopol og Simferopol, og i hvert fall en del andre posisjoner, etter at Russland på fradeg i virkeligheten annekterte Krim-halvøya. Minst 6000 soldater skal være fløyet inn. I tillegg har Russland soldatene fra Svartehavsflåten. Det er Russland som er den  militært klart overlegne parten på ukrainske Krim, der et flertall av befolkningen er etniske russere.

- Vi har hatt en ukrainsk okkupasjon av denne byen i 23 år. Nå er vi endelig fri, sier Milnikov, og hensiser til oppløsningen av Sovjetunionen, da Ukraina ble en selvstendig stat.

Om fascisme og SS På spørsmål om hva som skjer med de ukrainske soldatene inne på basen svarer Vilnikov:

SOLDATER: I en marinebase i Sevastopol fikk soldatene ordre fra Kiev om å drepe. Nå holder flere vakter et slags borgervern utenfor porten for å sperre soldatene inne. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
SOLDATER: I en marinebase i Sevastopol fikk soldatene ordre fra Kiev om å drepe. Nå holder flere vakter et slags borgervern utenfor porten for å sperre soldatene inne. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

- De kan gjøre hva de vil, så lenge de ikke provoserer og dreper, sier Milnikov. Det kom i formiddag meldinger om at flere ukrainske miltære enheter på Krim er i ferd med å bytte side og støtte lokale myndigheter.

Forskjellene i politiske ideer og synet på historien er bare et av temaeene der virkelighetsoppfatningen i øst og vest i Ukraina er dramatisk forskjellig.

- Vi vant krigen mot fascismen, og vi vl ikke ha den tilbake som diktat fra Kiev nå. Høyre sektor (som er blant heltene fra Maidan-plassen og revolusjonen i Kiev) er SS, sie Milnikov.

KAOTISK: Situasjonen på Krim er ganske kaotisk selv om ingen skal være drept på Krimhalvøya. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
KAOTISK: Situasjonen på Krim er ganske kaotisk selv om ingen skal være drept på Krimhalvøya. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer