Holder fortet for Sharon

Omgitt av politisperringer og sikkerhetsvakter styrer ambassadør Liora Herzl (47) den israelske ambassaden i Parkveien i Oslo. Hun tror fremdeles på fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at politiet har sperret av hele gata utenfor, er den israelske ambassaden som et fort.

- Ville det ikke være bedre for sikkerheten og for naboene å flytte ambassaden til et mindre sentralt sted i Oslo?

- Palestinerne har i mange år prøvd å få oss ut av Midtøsten. Nå prøver de å fjerne oss fra Parkveien. De vil ikke lykkes, verken i Midtøsten eller her. I Midtøsten bruker de selvmordsbombere. Her kaster de brannbomber, slik det ble gjort under demonstrasjonen sist lørdag, sier ambassadør Liora Herzl.

- Hva er din kommentar til bussbomben i Haifa?

- Dette er palestinernes velkomst til USAs utenriksminister Colin Powell. Det er et meget dårlig budskap.

- Viser ikke denne nye aksjonen at Sharons taktikk med militære aksjoner ikke virker?

- Det er ikke nok bare med militære aksjoner. Det må kombineres med politiske midler. Men hva kan et lederskap som er under angrep fra selvmordsbombere gjøre? Vi har en plikt til å beskytte vårt eget folk. Så langt har vi funnet en masse våpen og eksplosiver på Vestbredden. Bare ved å oppdage et belte med bomber vet man at man har reddet minst tjue menneskeliv.

- Skjønner du at kritikken mot Israel vokser i takt med Sharons militære operasjoner?

- Når man ser tv-bilder av israelske stridsvogner, forstår man selvfølgelig hvorfor folk føler at det er en sterkere og en svakere part. Men i denne krigen må du gå inn i sivile områder. Hvordan skjelner man mellom dem som er terrorister og dem som er uskyldige sivile? På grunn av dette dilemmaet har vi ikke engang brukt ti prosent av de militære midlene vi har til rådighet. Men det har hele tida vært en palestinsk taktikk å gjemme bevæpnede menn blant sivile, ikke bare i hospitaler, skoler og ambulanser, men også i flyktningleirer.

- Det samme sa dere da palestinske geriljasoldater var i flyktningleirer i Libanon. Men palestinerne selv sa den gangen at de var i leirene for å beskytte sitt folk.

- Spørsmålet er hva palestinerne ønsker å oppnå. De sier de vil ha en palestinsk stat og slutt på det de kaller en okkupasjon. Vi tror ikke de vil få noen stat fortere selv om de har satt i gang disse selvmordsaksjonene. Det er ikke okkupasjonen som er problemet. Vi har tilbudt palestinerne slutt på den.

- Er det ikke vanskelig for Arafat å fordømme terrorisme når han nå er trengt opp i et hjørne, og når de israelske aksjonene har styrket den harde kjernen blant palestinerne?

- Arafat har satt seg selv i en svært vanskelig stilling. I stedet for å handle som en leder, har han tatt de gale avgjørelsene som har brakt en masse lidelse til hans folk. I stedet for fredsforhandlinger valgte han vold. For to dager siden snakket jeg med søsteren min. Hun fortalte at hun tok sin fem år gamle sønn til barnehagen mens hun selv gikk til supermarkedet. «Jeg håper å se deg seinere, mamma,» sa sønnen. Da søsteren min gikk, tenkte hun at hun ikke visste om hun ville få se sønnen igjen.

- En palestinsk kvinne i en flyktningleir på Vestbredden vil kanskje være like bekymret for sin familie? Er det ikke to lidende folk?

- Jeg ser poenget ditt, men jeg ser ting litt annerledes. Jeg tror mange i Israel har medfølelse med palestinerne for deres økonomiske situasjon og måten vi på mange måter styrer deres liv på. Folk føler at det bør bli en slutt på dette.

- Er det vanskelig å være israelsk ambassadør når du nesten hver dag må forsvare det Israel gjør?

- Det er ikke vanskelig, men komplisert. Det er folk som er enige med deg, og folk som er uenige. Vi får en masse hilsener. I helga hadde vi ikke nok vaser til alle blomstene vi fikk.

- Synes du at norsk presse er for lite balansert og for pro-palestinsk?

- Noen journalister både her i Norge og i utlandet blander fakta og sine egne følelser. Jeg har for eksempel sett veldig lite i norsk presse om det som egentlig foregår i Fødselskirken i Betlehem. 200 bevæpnede palestinere har gått inn i kirken. Prestene og nonnene der kan ikke komme ut. De er gisler.

- Palestinernes eller israelernes?

- Israelerne er ikke der. Vi er utenfor kirken og venter på at de bevæpnede mennene skal komme ut.

- Hvordan skal journalistene kunne rapportere når dere ikke slipper dem inn?

- Situasjonen i enkelte palestinske områder er for farlig for journalistene. Det er også et problem at soldatene må ta hensyn til journalister når de kjemper i sivile områder.

- Hvordan ser du på situasjonen i Jenin?

- Jeg har akkurat fått melding om at hundrevis av palestinere har overgitt seg i Jenin. Jeg håper det er slutten på kampene. Palestinerne har sagt at de ikke vil ha noen av sine døde ut, fordi det skal se ut som en massakre når pressen kommer inn.

- Men palestinerne sier at de ikke får lov til å ta ut sine drepte.

- Det er ikke sant. De har sagt det samme når det gjelder andre områder. Vi har hatt en masse pauser i kampene, hvor de er tilbudt å ta sine døde ut for å bli gravlagt, men de har sagt nei. Vi tilbød også sivilbefolkningen å forlate områdene sine før kampene begynte.

- Tror du jødiske nybyggere ville forlatt sine kolonier om de hadde vært omringet av bevæpnede palestinere som hadde kommet med et slikt «tilbud»?

- Du stiller hypotetiske spørsmål. Kanskje ville israelerne sagt at dette er deres hjem, og at de ville kjempe for det.

- Avler ikke vold bare vold, slik situasjonen nå er?

- Begge parter vet at vold ikke vil løse problemene. Vi må tilbake til forhandlingsbordet. To stater er den eneste løsningen.

jan-erik.smilden@dagbladet.no

Artikkelforfatteren er utenriksreporter i Dagbladet.

BLIR I PARKVEIEN: - Palestinerne har i mange år prøvd å få oss ut av Midtøsten. Nå prøver de å fjerne oss fra Parkveien. De vil ikke lykkes verken i Midtøsten eller her, sier Israels ambassadør i Norge, Liora Herzl.