Holder fredagsbønn på åstedet for blodig angrep

Ayatolla Khamenei vil trolig mane til ro, men samtidig advare demonstrantene i Teheran.

HOLDER FREDAGSBØNN: Ayatolla Ali Khamenei, Irans øverste leder, vil holde fredagsbønnen i Teherans universitet fredag. Foto: IRIB/AP/SCANPIX
HOLDER FREDAGSBØNN: Ayatolla Ali Khamenei, Irans øverste leder, vil holde fredagsbønnen i Teherans universitet fredag. Foto: IRIB/AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I dag erklærte presidentkandidat i Iran Mir Hossein Mousavi dagen som sørgedag, mens hundretusener marsjerte i gatene for å minnes de drepte og fengslede i uroen de siste dagene.

I morgen har imidlertid den regimevennlige Basij-militsen erklært dagen som en dag der iranerne skal fornye sin forpliktelse til landets øverste leder ayatolla Ali Khamenei, melder CNN.

Fredag skal Khamenei holde fredagsbønnen på universitetet i Teheran, der det er ventet at både Mousavi og de to andre erklærte tapende kandidatene i presidentvalget vil møte, ifølge nyhetsbyrået AP.

Mandag kom det rapporter om at 12 studenter skal ha blitt drept på nettopp dette universitetet. Både sivilkledde politimenn og Basij-millitante skal ha stormet universitetsområdet, hvor de gjennomsøkte bygningene og satte fyr på studentenes rom, og skadet over 100 personer.

- Det massive oppmøtet den iranske nasjonen vil ha i fredagsbønnen vil manifestere solidariteten og samholdet blant iranere, sier en talsmann for organiseringen av fredagsbønnen ifølge den iranske statlige TV-kanalen Press TV.

- Vil mane til ro
Uroen, og den massive støtten til Mousavi, har ført Khamenei til sentrum av krisen i Iran. Nå vil fredagsbønnen bli spesielt sett i lys av dette, og om det kommer tegn på hvordan Khamenei planlegger å løse krisen etter valget. Det er ventet at han vil fortsette å mane til ro, men samtidig komme med advarsler om hva som vil skje hvis protestene etter valget fortsetter, ifølge The Guardian.

Khamenei har åpnet for omtelling av stemmene etter valget, og har også bedt om et klart standpunkt mot volden i dagene etter valget.

DEMONSTRERTE IGJEN: Mir Hossein Mousavi snakker til sine tilhengere som samlet seg i Teheran torsdag ettermiddag. Det er den sjette dagen med protester etter valget. Foto: GHALAM NEWS VIA FLICKR
DEMONSTRERTE IGJEN: Mir Hossein Mousavi snakker til sine tilhengere som samlet seg i Teheran torsdag ettermiddag. Det er den sjette dagen med protester etter valget. Foto: GHALAM NEWS VIA FLICKR Vis mer

Tidligere i dag kom meldingen om at han også har invitert Basij-militsen, som har angrepet og banket opp demonstranter de siste dagene, til fredagsbønnen. Militsen skal også ha angrepet boligene til Mousavis støttespillere.

Det er ikke klart om president Mahmoud Ahmadinejad vil delta på fredagsbønnen. Presidenten har ikke blitt sett siden mandag, og det går nå ulike rykter om hvor han befinner seg.

Ifølge The Guardian har iranske medier bare rapportert at Ahmadinejad ble møtt av andre i regjeringen da han kom tilbake fra Russland, der han deltok på en konferanse. Vanligivis er han tilstede når ayatolla Khamenei holder bønnen, en rolle han deler med en håndfull andre religiøse ledere.

Det skal imidlertid være klart at Mir Hossein Mousavi skal delta i bønnen. Han og Khamenei har vært svært uenige i ulike saker som toppolitikere i løpet av 80-tallet, skriver en kommentator hos The Guardian. Khamenei var også sentral da Mahmoud Ahmadinejad ble valgt til president i 2005.

Etterforsker angrep
Iranske myndigheter sier at de nå etterforsker påstandene om drap og mishandling på universitetet i Iran. Meldingene som kom fra stedet mandag var blant annet at det var blitt brukt tåregass for å jage folk ut, flere skal ha hoppet ut av vinduer, og flere skal ha blitt arrestert.

Parlamentetsformann Ali Larijani har omtalt seg uklart om hendelsen. Han har lagt skylda på hendelsene på universitetet og volden mot sivile på landets innenriksdepartement, men samtidig har han sagt at rapportene er et forsøk på å fore utenlandske medier med propaganda, ifølge Press TV.

Irans statlige medier har rapportert at sju—åtte personer er blitt drept siden valgresultatet ble offentliggjort lørdag 13. juni. Rapportene fra ulike aviser og nyhetsbyråer varierer mellom et titalls arresterte og opp mot 500.