Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Holder ikke olje-kutt

OPEC-medlemmene holdt i november ikke produksjonskvotene man var blitt enige om. I stedet steg medlemslandene oljeproduksjon med rundt 710.000 fat om dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er det anerkjente tidsskriftet Middle East Economic Survey som melder dette. OPEC-landenes samlede produksjon nådde i november 27,56 millioner fat per dag, mot 26,85 millioner fat om dagen måneden før. I praksis betyr det at OPEC bare gjennomfører 73 prosent av de nedskjæringene organisasjonen ble enig om i februar, en nedskjæring på 2,6 millioner fat per dag.

Nedskjæringene i produksjonen skulle hindre oljeprisen i å falle altfor lavt, men prisene har i stedet fortsatt å falle til et historisk lavmål på 9,17 dollar i forrige uke. Det er under halvparten av fjorårets gjennomsnittlige OPEC-pris på 18,68 dollar.

Prisfallet har skapt økonomiske sjokkbølger i flere land, spesielt i Iran der olje står for 85 prosent av eksportinntektene. Prisnedgangen påfører landet et budsjettunderskudd neste år på vel 45 milliarder kroner.

Et ineffektivt OPEC-møte i Wien i november klarte ikke å komme fram til nye tiltak.

Venezuela økte produksjonen mest i november med i alt 200.000 fat per døgn. Deretter kom Iran med 150.000 fat og Nigeria med 140.000 fat. Også Irak økte produksjonen med hele 180.000 fat, men er ikke med i OPEC-avtalen fordi det er underlagt FN-embargo.

(NTB-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media