- Holder ikke

Regjeringspartiene og opposisjonen sitter kveld i intense dragkamper om den neste krisepakken. Neste slag blir tiltak for industrien, varsler forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

ADVARER: Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi har flere tiltak klare for å berge industrien gjennom krisen. Han håper å presentere dem for politikerne så snart som mulig. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
ADVARER: Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi har flere tiltak klare for å berge industrien gjennom krisen. Han håper å presentere dem for politikerne så snart som mulig. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- De store lokomotivene i økonomien vår sliter tungt nå. Industrien går dukken, vi må redde bedriftene før de går tapt. Her har ikke regjeringen levert, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes på vei inn til forhandlingene i finanskomiteen på Stortinget søndag kveld.

Regjeringens tredje krisepakke skal loses gjennom Stortinget før det skal voteres tirsdag. Dagbladet er kjent med at partiene diskuterte blant annet redusert CO2-avgift og om midlertidig ansatte og studenter skal omfattes av støtteordningene.

Men det som har kommet så langt fra regjeringen svarer ikke opp problemene industrien står overfor, ifølge Rødt-lederen.

- Industrien trenger oppdrag. Nå må ordrebøkene fylles og hjulene holdes i sving. Det er en rekke ting vi kan sette i gang med allerede nå. Hele ferjeflåten i Norge skal fornyes, man kan framskynde vedlikehold, man kan utbedre havner. Sett i gang med plugging av oljebrønner, gi norsk industri oppdrag med å lage havmerder til oppdrettsnæringen, sier Moxnes på inn- og utpust, før han fortsetter:

GRØNN GASS: Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber om at regjeingen trykker inn den grønne gasspedalen for industrien. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
GRØNN GASS: Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber om at regjeingen trykker inn den grønne gasspedalen for industrien. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Dette er en gylden anledning, det er ingen mangel på jobber som skal gjøres.

– Øk letevirksomheten

Det er et stort alvor i spesielt den oljeavhengige industrien. Mange bedrifter har så vidt kommet seg over vannet etter oljeprisfallet i 2014 og begynt å ta til seg surstoff, så kom først priskrigen på olje i vinter før coronakrisen slo til med full styrke, forteller forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

- Vi er et lite land med en stor eksportindustri som er avhengig av å få omsatt varene våre internasjonalt. Når de europeiske landene går inn i en krise, går alt ned. Det er bare å håpe at dette blir så kortvarig som overhodet mulig, men vi må forberede oss for en lang nedgangstid, sier Alfheim.

Alfheim forteller at det allerede har vært intens møtevirksomhet mellom arbeidsgivere og fagforeningene og at han regner med at partene i løpet av kort tid vil presentere tiltak for myndighetene.

- Stuper oljebransjen merkes det i hele den norske industrien. Det er ingen tvil om hvem som fyller ordrebøkene. Her må vi se på spesielle tiltak, økt letevirksomhet og utbyggingsprosjekter, varsler Alfheim.

- Verken tid eller råd

Industri Energi-toppen er enig med Moxnes i at pakkene som har kommet så langt ikke svarer på utfordringene industrien nå står overfor. Uten at han ønsker å kritisere regjeringen.

- Pakkene som har kommet så langt holder ikke. Her må det komme nye pakker, vi har tiltak vi kan legge på bordet for politikerne.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er også forsiktig med å kritisere regjeringen, men mener coronakrisen i industrien nå går over i en ny fase.

- Regjeringen har handlet raskt og opposisjonen har vært med å forbedre de første krisepakkene, men nå er vi over i en ny fase. Vi må trykke inn den grønne gasspedalen og gi industrien offentlige oppdrag. Det virker som regjeringen mener vi bør vente, men der er vi uenige. Vi har verken tid eller råd til å vente, industrien langs hele kysten trenger oppdrag nå. Det kan stå om uker, sier Moxnes.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer