NEKTER Å SVARE OM HONORARER: Næringsminister Trond Giske (Ap) vil ikke røpe hvilke styreledere som tjener mest per dagsverk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NEKTER Å SVARE OM HONORARER: Næringsminister Trond Giske (Ap) vil ikke røpe hvilke styreledere som tjener mest per dagsverk. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Holder kjeft om statlige styrehonorarer

Trond Giske (Ap), Ola Borten Moe (Sp) og Marit Arnstad (Sp) hemmeligholder honorar-adelen i de statlige styrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Styreledere i to statlige selskaper og styremedlemmer i fem statlige selskaper tjener ifølge Riksrevisjonen over 15 000 kroner for én dags styrearbeid. Selskapene er eid av Nærings-, Samferdsels- og Olje- og energidepartementet.  

Riksrevisjonen har informert departementene om hvilke selskaper det er snakk om.

Men statsrådene Trond Giske (Ap), Marit Arnstad (Sp) og Ola Borten Moe (Sp) nekter å gi ut opplysninger om honorar-adelen.

Børge Brende får mest Etter Riksrevisjonens beregninger får den best betalte styrelederen 18 100 kroner per dagsverk. Som Dagbladet fortalte i går, er dette styrelederen i Mesta, tidligere Høyre-statsråd Børge Brende.

Han fikk om lag 358 500 kroner for 20 dagers styrearbeid for Mesta i fjor, ifølge Riksrevisjonen. I september ble han også hentet inn som styremedlem i Statoil. Disse to vervene vil gi ham om lag 728 000 offentlige styrekroner årlig.

- Ingen kommentar Departementene opplyser at styrehonorar er offentlig tilgjengelig - men vil altså ikke oppgi hvem som tjener mest per dagsverk.

Kommunikasjonsrådgiverne Håkon Smith-Isaksen i Olje- og energidepartementet, Edvard Andersen i Samferdselsdepartementet og Anne Cecilie Lund i Næringsdepartementet hevder at disse opplysningene er unntatt offentlighet i henhold til Offentlighetslovens paragraf 1 (1) og Riksrevisjonslovens paragraf 15 (1).

«Det er således i denne sammenheng ikke snakk om å «være vanskelig», men om å forholde seg til gjeldende regelverk», skriver Lund i en epost til Dagbladet.

Videre viser de til svarene de har gitt som står gjengitt i Riksrevisjonens rapport. Utover dette har de ingen kommentarer.

Uenige med Riksrevisjonen Men svaret på spørsmålet står ikke i rapporten. Her påpeker departementene bare at de er uenige i Riksrevisjonens utregninger:

«Riksrevisjonen peker på viktige og relevante problemstillinger ved det statlige eierskapet. Etter min vurdering preges imidlertid undersøkelsen av betydelige metodiske svakheter som kan gjøre det vanskelig å trekke de konklusjoner Riksrevisjonen synes å gjøre,» skriver Trond Giske.

SVARER IKKE: Olje- og energiminister
Ola Borten Moe (Sp). Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SVARER IKKE: Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp). Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

«Vår vurdering er at det gjennomsnittlige dagsverkhonorar for det angjeldende selskap under OED er langt under 15000 kr, skriver Smith-Isaksen i Olje- og energidepartementet i en epost til Dagbladet.

Riksrevisjonen skriver imidlertid at konklusjonene er trukket på basis av opplysninger som styrelederne og styremedlemmene selv har oppgitt.

- Feil vurdering Generalsekretær i Redaktørforeningen Nils E. Øy mener regjeringens vurdering er feil, og at de skal offentliggjøre opplysningene.

- Når Riksrevisjonens rapport er overlevert til Stortinget, gjelder ikke lenger bestemmelsene om utsatt offentlighet mens undersøkelsene pågår. Jeg kan heller ikke se at de aktuelle opplysningene er omfattet av taushetspliktreglene om personlige opplysninger eller forretningsforhold, sier han.

SVARER IKKE: Samferdselsminister Marit Arnstad (Sp). Foto: HANSEN NINA / Dagbladet
SVARER IKKE: Samferdselsminister Marit Arnstad (Sp). Foto: HANSEN NINA / Dagbladet Vis mer