Holder kjeft om ubåtfunn

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Tre dykkere holder tett om funnet av vraket av en tysk ubåt utenfor Sørlandskysten. Forsvaret frykter vrakplyndring og eksplosjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Både av hensyn til amatørdykkernes sikkerhet og fordi vi ønsker å beholde vraket som «vårt» en stund til, vil vi ikke røpe hvor funnet er gjort, sier en av de tre dykkerne som har funnet ubåtvraket til Fædrelandsvennen. Hverken militæret eller Statens forurensingstilsyn er varslet om vraket.

De tre dykkerne hadde lett etter vraket en stund. Den senkede ubåten er kjent fra skriftlige kilder, og forliste trolig etter kamphandlinger en gang i løpet av krigens to siste år. Den skal ifølge dykkerne ligge på 40-50 meters dyp, på et sted der 'det ikke er naturlig for amatørdykkere å utøve sporten sin', som de selv sier.

Skal varsle

Forsvarskommando Sør-Norge er kritisk til at dykkerne ikke sier i fra om hvor vraket ligger. De frykter både vrakplyndring og dykkernes sikkerhet.

- Jeg kan ikke se det annerledes enn at dykkere som hemmeligholder funn gjør dette fordi de ønsker å plyndre vraket. Det bør tidlig avklares om vraket skal klassifiseres som krigskirkegård og blir fredet, hvem som eier vraket og om det er forbundet med fare å ferdes der, sier orlogskaptein og minekrigsoffiser Jan Hole til Fædrelandsvennen.

Dykkerne ser ikke bort i fra at de kommer til å varsle om vrakets beliggenhet - seinere.

- Vi skal varsle Statens forurensningstilsyn og Forsvaret på et senere tidspunkt. Da håper vi også at marinen vil være villig til å fjerne eksplosiver, slik at det ikke blir så farlig å ferdes ved vraket, sier den anonyme dykkeren til Fædrelandsvennen.