Holder kjeft

Joe Erling Jahr nekter fortsatt straffskyld for drapet på Benjamin Hermansen (15). Sammen med forsvarer Tor Erling Staff har han valgt sin strategi: å holde kjeft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ettermiddag besøkte høyesterettsadvokat Tor Erling Staff den drapssiktede nynazisten på cella i et fengsel «et sted på Østlandet». Etter det Dagbladet kjenner til, er det klart at Jahr sitter knallhardt i det. Dette særlig på bakgrunn av vitneforklaringer i rasistsaken, også fra nynazistkamerater.

Men Jahr og Staff velger å fortsette nervekrigen mot Oslo-politiets drapsetterforskere.

Høyt spill

- Jeg kan bekrefte at Jahr ikke har avgitt politiforklaring. Foreløpig er det ikke aktuelt. Bakgrunnen er at jeg ikke har fått innsyn i alle sakens politidokumenter. Jeg kommer heller ikke til å akseptere at jeg blir gitt innsyn med det forbehold at jeg ikke kan fortelle Jahr hva de inneholder, sier forsvarer Staff.

Advokaten velger å spille høyt overfor politiet. Ringreven vet at denne utmattelseskrigen kommer han og Jahr etter all sannsynlighet til å vinne. Drapet på Benjamin er en topprioritert drapssak. Politi og påtalemyndighet har hele Norges øyne rettet mot seg.

Det vil etter hvert komme et krav om at saken må komme opp innen rimelig tid, kanskje før sommeren. Det er unge mennesker innblandet, dette tilsier rask straffesaksavvikling. I denne situasjonen er det temmelig opplagt at politiet i løpet av vinteren og våren må gi Staff og Jahr innsyn i alle dokumenter på bakgrunn av tidsaspektet.

Dette vet Staff utmerket godt, sjøl om det bombesikkert vil koste Jahr den hardeste formen for varetektsfengsling. Det er en situasjon de to har snakket ut om, og valgt sin strategi: Å holde kjeft.

Staff regner altså med at det vil lønne seg i det lange løp.

Komplott?

I dag tar Borgarting lagmannsrett stilling til om jenta som var med Ole Kvisler og Jahr til Holmlia drapskvelden, fortsatt skal sitte i varetekt.

Hun ble tirsdag løslatt av forhørsretten. Politiet påkjærte, og fikk såkalt oppsettende virkning. Det betyr at hun i hvert fall må sitte til lagmannsretten har talt. Forhørsretten mente det ikke var skjellig grunn til å mistenkte henne for medvirkning til overlagt drap. Jenta var ikke ute av bilen på Holmlia, i motsetning til Kvisler og Jahr.

Drapsvåpenet, en kjøkkenkniv, er ikke funnet, etter det Dagbladet får opplyst.

Oslo-politiet etterlyser fortsatt en hvit bil som skal ha kjørt bort fra åstedet på det tidspunktet Benjamin døde.

Politiet er interessert i å snakke med den eller de som satt i bilen som vitner. De skal være overbevist om at det ligger et komplott bak drapet på 15-åringen.

Politiet anser Jahr for å være helt trygg i varetektscella.

- Er du blitt truet etter at du tok forsvareroppdraget, Staff?

- Av prinsipp er jeg aldri utsatt for trusler, sier forsvareren.

DRIVER NERVEKRIG: </B>Joe Erling Jahr og forsvarer Tor Erling Staff (bildet) har valgt strategi, og fortsetter nervekrigen mot drapsetterforskerne.