Voldsbølge i Sverige:

Holder krise­møte

Den svenske regjeringen holder tirsdag et ekstraordinært møte for å diskutere den eskalerende gjengvolden som ryster landet.

KRISEMØTE: Totalt har sju skyteepisoder med dødelig utgang funnet sted i løpet av ti dager i september i Sverige. Her fra Råcksta vest i Stockholm lørdag kveld, etter at politiet rykket ut etter melding om skyting. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB
KRISEMØTE: Totalt har sju skyteepisoder med dødelig utgang funnet sted i løpet av ti dager i september i Sverige. Her fra Råcksta vest i Stockholm lørdag kveld, etter at politiet rykket ut etter melding om skyting. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fokuset for krisemøtet skal særlig være på tiltak for å stanse rekrutteringen av barn og unge til gjengmiljøene.

Vold og trusler knyttet til gjengkriminalitet fortsetter i Sverige. Totalt har sju skyteepisoder med dødelig utgang funnet sted i løpet av ti dager i september.

Natt til tirsdag ble det avfyrt skudd mot døra til to leiligheter, og det som antas å ha vært en eksplosjon inntraff ved et rekkehus i Trollhättan.

Varsler tiltak

Justisminister Gunnar Strömmer kunngjorde søndag at han kalte inn til møtet.

- Mye av det vi gjør nå, skulle blitt gjort de siste åtte åra, sa han da.

Det er rådet mot organisert kriminalitet som skal diskutere situasjonen. Her sitter rikspolitisjefen og representanter for andre justismyndigheter, men også sosialmyndighetene, skoleverket og institutionsstyrelsen.

- Vi vil sikre at alle relevante aktører har den samme situasjonsforståelsen, sånn at vi kan få en felles kraft i tiltakene, sa Strömmer, som tilhører partiet Moderaterna.

Søndag kveld oppstod det voldsomme opptøyer i Malmö i forbindelse med en koranbrenning tidligere på dagen. Video: Twitter. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

Polititopp slår alarm

Jale Poljarevius, som er etterretningssjef for politiet i Midt-Sverige, uttalte søndag at situasjonen i landet ikke har vært så farlig siden 1945.

Unge som ikke har våpenerfaring, brukes til bestillingsdrap - noe som øker faren for drap på uskyldige, mener han.

Tallet på mindreårige som dras inn i grove forbrytelser øker, og de utfører stadig grovere voldskriminalitet, fortalte han.

SLÅR ALARM: Jale Poljarevius er etterretningssjef i politiet i Midt-Sverige. Her avbildet under et intervju om en av voldshendelsene i Uppsala nylig. Foto: Henrik Gustafsson Nicander / TT / NTB
SLÅR ALARM: Jale Poljarevius er etterretningssjef i politiet i Midt-Sverige. Her avbildet under et intervju om en av voldshendelsene i Uppsala nylig. Foto: Henrik Gustafsson Nicander / TT / NTB Vis mer

Utnytter unge

Ifølge Poljarevius blir det stadig vanligere at lederskikkelser utnytter unge ved å få dem til å gjøre forbrytelser og ta straffen. Mange skal ha blitt presset til å ta korte straffer for å bli fullverdige gjengmedlemmer.

- Man bruker deres unge alder, for man vet at Sverige ikke har et system som fungerer for ungdommer når det gjelder grove forbrytelser. Du kan drepe noen, og så får du to-tre års fengsel, maksimalt fire. Du får ikke mer, sa Poljarevius.

Han fortalte at de kriminelle benytter seg av personer som overhodet ikke kan håndtere våpen.

- De er selv redde, kanskje til og med truet, og veldig unge. For å våge å gjøre handlingene doper de seg. Og i motsetning til hva de tror, gjør dopet at man blir enda dårlige til å gjøre det man skal, sa polititoppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer