Holder løftet om kontantstøtten

Regjeringen holder avtalen om kontantstøtte for toåringer, men kutter i småbarnstillegget og i barnetrygden for flerbarnsfamilier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er resultatet av de åpenbart svært vanskelige valgene og kompromissene sentrumsregjeringen har måttet foreta. Regjeringen legger opp til 2500 nye barnehageplasser neste år.

Det viser budsjettet fra Barne- og familiedepartementet, som Dagbladet har sett store deler av.

Som statsminister Kjell Magne Bondevik ga sterke signaler om på sin første pressekonferanse etter sykefraværet, viser det endelige budsjettforslaget at kontantstøtten kommer som lovet og avtalefestet.

Proteststormen som kom da statsminsteren selv sådde tvil om landet har råd til utvidet kontantstøtte nå, ga tydeligvis resultater. Men Ap-leder Thorbjørn Jagland, som advarer mot slik utdeling av penger, har åpenbart talt for døve øver.

I forslaget til statsbudsjett setter regjeringen av 2,8 milliarder kroner til utvidelse av kontantstøtteordningen, som varslet da ordningen ble vedtatt i fjor.

Kutter tillegg

Prisen for full kontantstøtte er at småbarnstillegget faller bort for familier som får hel eller delvis kontantstøtte. Regjeringen varsler også innstramming i barnetrygden for flerbarnsfamilier.

Første og andre barn får dagens førstebarnssats, mens tredje barn og de øvrige i søskenrekken får dagens tredjebarnssats.
- Det å ha mange barn har ikke lenger entydig sammenheng med trange levekår, og det kan argumenteres med at flere barn gir stordriftsfordeler heller enn å koste mer per barn, heter det.

Regjeringen mener kontantstøtten nå kommer som et nytt og bedre tilbud til dem som velger å ta ansvar for omsorg av egne barn.

- Det er lite hensiktsmessig å ha to overføringsordninger med samme formål. Men for familiene som betaler barnehageplass vil det i dagens situasjon fortsatt være behov for dette tillegget, blant annet for å holde foreldrebetalingen på et forsvarlig nivå. Det er derfor foreslått at tillegget utbetales for barn som det ikke ytes kontantstøtte for, heter det i budsjettforslaget.

Senterpartiet holdt tidligere på småbarnstillegget som et bedre alternativ enn KrFs kontantstøtte, men ga seg på Voksenåsen. For Sp har det vært avgjørende at kontantstøtten ikke skulle «ha brodd mot barnehagene». Derfor har Sp trolig fått sitt denne gangen ved at familier som bruker barnehageplass fortsatt skal få småbarnstillegget, og at tilskuddssatsene for barnehagene økes.

Flere barnehager

Regjeringen slår fast at målet om full barnehagedekning står fast, og at det er nødvendig å etablere nye barnehageplasser fram mot år 2000.

- Anslaget er så pass forsiktig blant annet fordi det ble etablert flere plasser enn planlagt i 1997 og fordi det vil være en viss usikkerhet rundt om i kommunene om behovet, heter det.
Foreldrefradraget på selvangivelsen økes til 25 000 kroner for ett barn og til 30 000 kroner for to eller flere barn.