MYGGALLERGISK: Som aktiv fisker har Helge Tronrud med årene funnet flere gode triks for hvordan han skal holde myggen unna. Han er nemlig allergisk mot mygg, og hovner så kraftig opp av stikk at han kan få problemer med å ta på seg skoa. Foto: Eidsvoll Ullensaker Blad
MYGGALLERGISK: Som aktiv fisker har Helge Tronrud med årene funnet flere gode triks for hvordan han skal holde myggen unna. Han er nemlig allergisk mot mygg, og hovner så kraftig opp av stikk at han kan få problemer med å ta på seg skoa. Foto: Eidsvoll Ullensaker BladVis mer

Holder myggen unna med lyse klær, sigarrøyk og tyggis

Myggallergiske Helge Tronrud (45) veit hvordan han skal unngå vonde stikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke spesielt praktisk å være en aktiv friluftsmann og samtidig allergisk mot mygg. Det kan i alle fall 45-åringen Helge Tronrud fra Åsgreina i Nannestad skrive under på.

- Jeg har lest at det finnes over 2000 arter mygg. Det er ikke all mygg jeg reagerer på, men mange, og noen er langt mer hissige enn andre, sier han til Dagbladet.

Det er Eidsvoll Ullensaker Blad som i dag skriver om hvordan Tronrud holder den plagsomme myggen unna.

Får ikke på skoa Dagbladet skrev tidligere i sommer om den ekstra hissige Flommyggen. Tronrud mener imidlertid at det er mye mygg som stikker seg mer fram enn den.

- Nei, flommyggen er ikke den verste, men etter flommen i begynnelsen av juni, kom det flere av dem, sier Tronrud.

Når derimot den verste myggen stikker ham, er konsekvensene ubehagelige, forteller 45-åringen.

- Det er ikke stikket i seg selv jeg reagerer på. Men etter en stund hovner det opp noe helt vanvittig, som aldri har vært hos lege med myggallergien, men diagnostisert seg selv som veldig allergisk.

Hvor vanvittig da?

- Det kommer litt an på hvor jeg blir stukket. På beina kan det for eksempel bli så ille at jeg ikke får på meg skoa.

- Myggen liker svette Som en aktiv fisker har Tronrud sett seg nødt til å bekjempe myggen. Og det gjør han på flere måter.

FRILUFTSMANN: Helge Tronrud trives godt ute i skogen. Foto: privat
FRILUFTSMANN: Helge Tronrud trives godt ute i skogen. Foto: privat Vis mer

- Med tida har jeg funnet ut hva som gjør at myggen ikke er så hissig. For det første bør man holde seg rein. Jo verre du lukter, jo mer mygg tiltrekker du deg. Før jeg skal på fisketur dusjer jeg som om jeg skal på en fest.

Å pusse tennna er heller ingen dum ide, mener 45-åringen.

- Dårlig ånde er også tiltrekkende, så en tyggis eller et sukkertøy kan være litt preventivt, sier han.

Sigar I tillegg kler han seg konsekvent i lyse klær. Og han sørger alltid for å dekke til beina godt.

- Jeg har erfaring med at lyse klær ikke er like tiltrekkende på myggen, forklarer han.

Tronrud er ingen røyker. Likevel hender det han stikker innom nærbutikken og kjøper med seg en sigar når han skal jakte eller fiske.

- Når knotten er som aller hissigst, hjelper det å blåse litt sigarrøyk på dem, forklarer han. I tillegg ser det litt kult ut, legger han til.

Myggmidler Om alle kjerringrådene svikter, tyr myggalergikeren til sterkere saker: Han reiser på apoteket.

- Det finnes mange forskjellige myggmidler, men jeg har litt ømfintelig hud, og ikke alle midlene er bra for huden. Det som fungerer best for meg er «Mygga Myggmelk». De finnes både spray og som roll-on.

Han mener det finnes mange flere gode muggmidler på markedet,

Den aller mest effektive mot mygg, har imidlertid også en effek på andre.

- Den heter Nordic Summer. Den lukter så sterkt at da blir ikke bare myggen borte, også alle andre rundt deg.

- Fisken også?

- Ja, den også.

GODE MIDLER: Tronrud synes det finnes mange gode myggmidler på markedet. - Noen er så effektive at de ikke bare holder myggen unna, men alle andre også, forteller han. Foto: Eidsvoll Ullensaker Blad
GODE MIDLER: Tronrud synes det finnes mange gode myggmidler på markedet. - Noen er så effektive at de ikke bare holder myggen unna, men alle andre også, forteller han. Foto: Eidsvoll Ullensaker Blad Vis mer