Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Holder Nord-Korea henne som fange?

Japanske Megumi Yokota ble kidnappet i 1977. Men lever hun?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For to år siden innrømmet Nord-Korea at de kidnappet 13 japanere på 1970- og 1980-tallet. Japanerne ble hjernevasket og brukt som språklærere for regimets spioner.

Fikk reise hjem

Nord-Koreas innrømmelser skapte voldsomme bølger i Japan. Etter flere toppmøter inngikk de to landene en avtale.

Fem av de bortførte japanerne fikk dra hjem. Til gjengjeld skulle Japan opprette et matvareprogram for Nord-Korea.

Ifølge nord-koreanske myndigheter var de åtte andre bortførte døde.

Avtalen var en diplomatisk seier for Japans statsminister Junichiro Koizumi. Han fikk likevel kritikk på hjemmebane for å ha vært ettergivende for Kim Jong Ils regime. Familiene til de bortførte anklager myndighetene for å ha gitt blaffen i nærmere 30 år.

- Tok sitt eget liv

En av de åtte som aldri kom tilbake til Japan var Megumi Yokota. Skolejenta var bare 13 år da hun ble bortført av nord-koreanske agenter i 1977. Megumi ble tatt med til Nord-Korea, som da ble styrt med jernhånd av Kim Il Sung.

Dagens lederskap hevder at hun seinere giftet seg med en nord-koreansk mann. Paret skal ha fått en datter.

Ifølge regimet i Pyongyang tok Megumi sitt eget liv i 1993.

Mannen som hevder han var Megumis ektemann har fortalt japanske myndigheter at han begravde kona ved et fjell i nærheten av hjemmet deres. For to og et halvt år siden skal han imidlertid ha gravd opp levningene og kremert dem, fordi han «ville ha dem nærmere seg».

- Hun lever

Familie og venner hjemme i Tokyo nekter å tro at Megumi er død. De er overbeviste om at Nord-Korea nekter henne å reise hjem.

En av årsakene skal være at hun vet for mye om det indre livet i verdens mest lukkede land.

Nord-Korea står derimot på sitt, men regimet har endret på historien. Blant annet er Megumis dødsdato endret til april 1994, melder avisa Japan Today.

Japanske myndigheter krevde svar fra Pyongyang, men var ikke fornøyde med det de fikk. De satte i gang en granskning, og ba om bevis på at Megumi og andre bortførte virkelig var døde.

Kim Jong Il ga etter, og i forrige måned dro en japansk delegasjon til Nord-Korea for å hente Megumis levninger. De fikk med seg noen kremerte beinrester, som ble sendt til DNA-analyse.

- Løgn

I går ble det klart at levningene slett ikke er fra Megumi.

- Beinrestene stammer fra flere andre mennesker, sier den japanske statssekretæren Hiroyuki Hosoda ifølge BBC.

Megumis foreldre mener klusset med levningene beviser at Nord-Korea skjuler sannheten om datterens skjebne.

- Det er bra at resultatet lar alle se hvor ondskapsfullt, kaldblodig og umenneskelig landet til Kim Jong Il er, sa mamma Sakie på en pressekonferanse i Tokyo i går.

- Jeg er sikker på at hun fortsatt lever.

Megumis far Shigeru krever at Japan innfører økonomiske sanksjoner mot Nord-Korea.

Krise

Saken om Megumi Yokotas levninger har utløst en diplomatisk krise mellom de to landene. I går leverte Japan en formell protest til Nord-Korea.

Stadig flere japanere tar til orde for sterkere reaksjoner.

Ifølge statssekretær Hosoda er den planlagte mathjelpen til Nord-Korea lagt på is inntil regjeringen har bestemt seg for om de vil innføre sanksjoner eller ikke.

For å unngå sanksjoner må lederskapet i Pyongyang legge fram beviser på at de snakker sant om de kidnappede japanerne.

- Vi krever at de sier hva som er deres intensjoner, og forteller sannheten, sier Hosoda.

Styrer med jernhånd

Kim-familien har styrt Nord-Korea med jernhånd i over 50 år. Etter at Kim Il Sung døde i 1994, gikk stafettpinnen over til sønnen Kim Jong Il.

Omverdenen vet lite om Kim Jong Il og hans totalitære verden. Medier overvåkes nøye, og lite informasjon slipper ut over landegrensene.

Nord-Korea kollapset økonomisk da den kalde krigen tok slutt. Den sovjetiske hjelpen forsvant, og kinesiske overføringer ble redusert.

De siste åra har imidlertid regimet satt døra på gløtt for økonomiske reformer.

Ingen vet sikkert hvor mange, men det antas at flere millioner nord-koreanere lider av hungersnød. (Kilder: AP, Dagbladets tekstarkiv, BBC, Japan Today, og organisasjonene Nasjonal forening for befrielse av japanere kidnappet av Nord-Korea, Their Home Isn't North Korea og We Want Our People Back)

TROR DATTEREN LEVER: Megumis foreldre nekter å gi opp håpet. De tror Nord-Korea ljuger når de sier at Megumi tok sitt eget liv i 1994.
I NORD-KOREA: Et annet av bildene som Megumis familie har fått tilgang til etter at Nord-Korea innrømmet at de bortførte Megumi i 1977.
BORTFØRT: Megumi Yokota var bare 13 år da nord-koreanske agenter tok henne med til det lukkede landet. Dette er et av de siste bildene som ble tatt av skolejenta før hun forsvant.
I NORD-KOREA: Kim Jong Ils regime ga japanske myndigheter dette udaterte bildet av Megumi.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media