Holder på pengesekken

Bondevik vil ikke bruke mer penger for å få venner på Stortinget. Han tviholder på pengesummen fra revidert budsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen gir ikke ved dørene for å skaffe seg husfred i Stortinget. Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) avviser å bruke flere penger enn regjeringen har foreslått i revidert nasjonalbudsjett.

- Regjeringen vil ikke akseptere at det brukes flere penger. Finner opposisjonspartiene sammen på utgiftsøkninger forventer jeg at de også stiller opp på kuttsiden. Vi mener handlingsregelen må følges, sier Bondevik.

Maner til fornuft

Først når Stortinget i juni stemmer over revidert nasjonalbudsjett kan statsministeren om nødvendig stille kabinettsspørsmål. Inntil da har han ikke annet enn formaninger å komme med.

- Jeg oppfordrer opposisjonen til å vise sunt økonomisk vett. Aps parlamentariske leder Jens Stoltenberg er selv svært opptatt av å ha orden i økonomien. Selv om Frp har en annen holdning, forventer jeg at Stoltenberg holder fast på den innstillingen, sier statsministeren.

Torsdag starter regjeringspartiene sonderingene med Fremskrittspartiet for å se om det er mulig å komme fram til enighet om revidert nasjonalbudsjett.

Frp mener offentlige utgifter ikke trenger begrenses til de milliarder av avkastningen fra oljefondet som avgjøres av handlingsregelen.

- Det er naturlig å starte med Frp fordi det partiet støttet dannelsen av regjeringen. Fører ikke det fram, er det ikke umulig at vi søker å inngå avtale med andre partier. Eller vi kan kjøre slalåm, og hente vekslende støtte. En budsjettavtale er ikke avgjørende viktig ved behandlingen av revidert, det er sluttresultatet som må bli bra nok, sier Kjell Magne Bondevik.

Pensjonsfond

Bondevik var innom mange tema da han onsdag møtte mediene i sin månedsvisse pressekonferanse. Blant annet uttrykte han positiv holdning til Aps forslag om å omgjøre oljefondet til et pensjonsfond.

- Jeg og regjeringspartiene er enige i intensjonene i forslaget som også er blant de spor pensjonskommisjonen vil forfølge. Jeg tror det vil legge til rette for et bredt forlik i denne saken, sier han.

Statsministeren uttrykte sterk bekymring over økningen i drap og grove voldshandlinger her i landet.

- Denne utviklingen må bekjempes på bred front. Ikke minst må vi arbeide for å få til en holdningsendring slike at respekten for andres liv og eiendom er tilstrekkelig stor, sier han.

Bondevik varsler også null toleranse overfor dem som bærer våpen på offentlig sted. Han viser til at 70-80 prosent av voldshandlinger begås av personer som er beruset på alkohol, dop eller narkotika. Til høsten legger regjeringen fram en handlingsplan for bedre bekjempelse av rusproblemer.

(NTB)