Holder pusten: - Farlig

Coronasmitten øker i USA for første gang på flere uker. Idet millioner av amerikanere er på reisefot for å feire Thanksgiving, kommer USAs smittevernsjef med en innstendig bønn.

FOLKSOMT: Det er ventet at et titall millioner vil besøke amerikanske flyplasser gjennom høytiden Thanksgiving. Her fra flyplassen i Denver 23. november. Foto: NTB /AP Photo/David Zalubowski
FOLKSOMT: Det er ventet at et titall millioner vil besøke amerikanske flyplasser gjennom høytiden Thanksgiving. Her fra flyplassen i Denver 23. november. Foto: NTB /AP Photo/David Zalubowski Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

Høytiden Thanksgiving er tradisjonelt sett en av travleste periodene i året for reisevirksomheten i USA, og millioner av amerikanere er vanligvis innom flyplasser for å besøke kjente og kjære.

Fjorårets feiring ble imidlertid kraftig nedjustert som følge av coronasituasjonen i landet.

Etterlengtet feiring

Med over 100 000 nye coronatilfeller 27 dager på rad i fjor, ble amerikanere kraftig anmodet til å begrense reising i frykt for tettpakkede flyplasser og medfølgende smittespredning. Likevel var det nesten 1,2 millioner mennesker innom amerikanske flyplasser søndag 26. november.

Årets feiring er svært etterlengtet for mange, og det er ventet at et titalls millioner vil besøke amerikanske flyplasser gjennom høytiden.

De amerikanske luftfartsmyndighetene TSA skriver i en pressemelding at de i år venter at 20 millioner vil gå gjennom sikkerhetskontrollen mellom 19. og 28. november.

- Vi regner med at nivået på reisingen denne høytida kan nærme seg slik det var før pandemien, og vi er bemannet og forberedt for flere reisende, sier David Pekoske, sjef for luftfartsmyndighetene, i pressemeldinga, og legger til:

- Med vaksinasjonsgraden som bedres nasjonalt og større tillit til trygge reiser, vil det bli flere reisende, så planlegg framover, vær årvåken og vennlig, sier han.

- VÆR ÅRVÅKEN: David Pekoske, sjef for luftfartsmyndighetene, ber reisende være årvåkne i høytida. Foto: NTB / AP Photo / Luis M. Alvarez
- VÆR ÅRVÅKEN: David Pekoske, sjef for luftfartsmyndighetene, ber reisende være årvåkne i høytida. Foto: NTB / AP Photo / Luis M. Alvarez Vis mer

- Vær forsiktig

Smittetallet denne høytida sammenliknet med fjoråret, er halvparten så høyt, skriver CNN. Likevel registreres det om lag 95 000 smittede per dag - en økning på 9 prosent fra ei uke siden.

Som i flere europeiske land, falt smitten betraktelig i sommer. De siste ukene har smittetallet imidlertid vært på samme nivå som i august.

USAs smittevernsjef Anthony Fauci understreker at smitteøkningen er som forventet, men framholder at trenden må snus. Han uttrykker bekymring for at et større trykk på flyplassene i forbindelse med feiringen av Thanksgiving kan føre til økt smitte.

EKSPERT: Anthony Fauci er en av USAs fremste smitteverneksperter og er blitt et svært kjent fjes under coronapandemien. Foto: Reuters / NTB.
EKSPERT: Anthony Fauci er en av USAs fremste smitteverneksperter og er blitt et svært kjent fjes under coronapandemien. Foto: Reuters / NTB. Vis mer

- Vi har fortsatt om lag 60 millioner uvaksinerte personer som ikke har vaksinert seg ennå. Det resulterer i at virusdynamikk ikke bare er farlig og gjør uvaksinerte personer sårbare, men det påvirker også de vaksinerte, sier Fauci til CNN.

Nær 60 prosent av befolkningen er fullvaksinert. Overfor CBS anmoder Fauci uvaksinerte amerikanere om å takke ja til coronavaksinen i forkant av årets Thanksgiving-feiring.

- Vaksiner deg slik at du kan nyte ferien din veldig enkelt. Hvis du ikke er vaksinert, vær så snill og vær forsiktig, sier han.

KRITIKK: Donald Trump får kritikk etter å ha vært med på en «tomahawk chop» under en baseball-kamp i Atlanta. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Spår smitteøkning

Også tallet på innlagte coronapasienter har økt den siste tida. Mer enn 50 000 pasienter er for øyeblikket innlagt med covid-19. Én tredjedel av sengeplassene på intensivavdelingene i USA er i bruk, og én av sju av pasientene på intensiven er coronapasienter.

Flere amerikanske forskere har tidligere spådd en kraftig økning i smittetilfeller i USA denne vinteren. The Guardian har tidligere skrevet at landet kan nå den dystre milepælen av én million corona-relaterte dødsfall innen våren, hvis vaksinasjonsraten forblir slik den er nå.

I USA har Food and Drug Administration godkjent boosterdoser for personer over 65 år og risikogrupper.

President Joe Biden har tidligere bestemt at alle ansatte på større arbeidsplasser må være vaksinert mot corona fra og med 4. januar. De som ikke vaksinerer seg, må testes for corona ukentlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer