Guldvog spent på smitteutviklingen:

Holder pusten etter påska

Helsedirektør Bjørn Guldvog er spent på hvordan smittetallene vil se ut etter ferien. - Usikkert om folk har testet seg like mye gjennom påsken.

SPENT: Helsedirektør Bjørn Guldvog er spent på hva som blir smittefasit etter årets påseferie. Foto: Berit Roald / NTB
SPENT: Helsedirektør Bjørn Guldvog er spent på hva som blir smittefasit etter årets påseferie. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 104 000 +647
innlagt288 +12
døde 688 +4
påvist smittet 136 000 000+690.7K
døde 2 940 000 +8.6K
Se mer

Økt reising, mer sosialt liv, og mindre testing kan bli en skummel kombinasjon for tida etter påske. Søndag valgte helseminister Bent Høie derfor å forlenge de nasjonale tiltakene i ytterligere to dager, fram til 14. april, for å sikre helsemyndighetene bedre oversikt over situasjonen.

- Antallet smittet per dag ligger fremdeles for høyt. Vi er spente på smittetallene i dagene etter påske, sier helsedirektør Guldvog til Dagbladet.

Utsatt test kan bety økning

Avdelingsleder Line Vold i FHI advarte forrige uke om at det kunne bli vanskelig å tolke smittetallene i en ferietid med mange røde dager.

- Og noen vil kanskje flytte på seg og utsette testen i forbindelse med påska. Det kan påvirke tallene. Vi vil derfor sannsynligvis se hvordan påska har gått med tanke på smitteutvikling litt ut i neste uke, sa Vold til Dagbladet forrige onsdag.

Guldvog frykter utsatt test kan bety smitteøkning.

- Hvis mange har utsatt testing, kan vi få en ny økning. I så fall kan vi få en ny stigning i sykehusinnleggelser. Det vil vi naturligvis forsøke å unngå, sier han.

- Usikkert

Mandag var 295 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på fire pasienter fra dagen før. Hva gjelder smittetall, ble det registrert 574 nye tilfeller på landsbasis. Det er 118 færre enn døgnet før, og 107 færre enn samme dag forrige uke.

- Vi håper og tror tallene fremdeles går noe ned, men det er usikkert om folk har testet seg like mye gjennom påsken. De siste 14 dagene før 1. april ble det testet nesten 200 000 ukentlig. Foreløpig ser det ut som om andelen som testet positivt også har falt. Det er bra.

VAKSINE: Pfizer meldte onsdag 31. mars at deres coronavaksine har fungert godt på barn mellom 12 og 15 år, noe som kan bli aktuelt å ta i bruk i Norge. Programleder: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

- Bør alle som nå vender hjem fra påskeferie teste seg?

- Nei, det er ikke nødvendig. Men hvis du har mistanke om at du kan være smittet eller blir syk med forkjølelse eller luftveissymptomer som ikke skyldes allergi, bør du teste deg, oppfordrer han.

Mandag melder NRK at antallet tester har gått kraftig ned i hovedstaden gjennom påskeuka. Til forskjell fra 33 425 tester i uke 12 - uka før påske - skriver NRK at det i påskeuka ble tatt 24 234 tester i Oslo.

Status vaksinasjon Full oversikt

869 119 (16.2%)i Norge har fått dose nr 1
296 302 (5.52%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer