Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Holder renta på 1,5 prosent

Halvannet år siden forrige renteendring.

UENDRET: Norges Bank har ikke endret renta på halvannet år, og den er fortsatt på 1,5 prosent. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
UENDRET: Norges Bank har ikke endret renta på halvannet år, og den er fortsatt på 1,5 prosent. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 15. mars i fjor har rentemøtene til Norges Bank ikke akkurat vært

Rentemøtene til Norges Bank er - satt på spissen - blitt noe av det mest forutsigbare innen økonomien. Siden 15. mars i fjor har styringsrenta ligget på 1,5 prosent, og der ligger den fortsatt.

Om ikke fastlåst, så i hvert fall i ro.

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad kom med de velkjente ordene i dag igjen: 1,5 prosent.

- Konsumprisveksten har vært høyere enn ventet. Samtidig har kronen svekket seg. På den andre siden har veksten i norsk økonomi vært lavere enn tidligere antatt. Derfor holdes styringsrenta uendret på dette møtet, sier Qvigstad.

Hovedstyret i Norges Bank vedtok på møtet at styringsrenta bør ligge i intervallet 1— 2 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 5. desember 2013, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser, skriver NTB.

- Analysene tilsier at styringsrenta holdes på dagens nivå fram mot sommeren neste år, og at den deretter økes gradvis mot et mer normalt nivå, sier Qvigstad.

Økonomene ventet ingen endring denne gangen, men også de tror den vil gå opp neste år.

- Vi tror sentralbanken avblåser rentekuttet og heller hever rentebanen, med det resultat at styringsrenta holdes uendret, sa makroøkonom Kristina Håvås Hanson i Sparebanken Vest Markets til NTB tidligere i år.

Rentebanen ble senket på forrige møte 20. juni, og den er Norges Banks forventninger til renteutvikling.

Spådommene om mulig renteøkning til neste år kom samtidig med signaler om at Høyre-leder Erna Solberg trolig må regne med en oppbremsing i norsk økonomi når hun nå overtar styringen.

- De siste åtte årene har vært en gullperiode i norsk økonomi. Men nå peker flere piler i retning av at det kan bli tøffere i årene som kommer, sa den kommende statsministeren fredag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling