Lønnsfesten i Oslo-skolen

Holder SMS-er hemmelig: - Sjokkerende

Etter SMS-avsløringer nekter Inga Marte Thorkildsen nå å utlevere SMS-ene hun har sendt med skoledirektør Marte Gerhardsen. Det kan være lovbrudd. Opposisjonen er freser, mens Thorkildsen og kommunaldirektøren i Oslo ikke vil kommentere.

I HARDT VÆR: Utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun opplever at hun har skolebyråd Inga Marte Thorkildsens tillit, på tross av Dagbladets avsløringer om lønnsfesten i Oslo-skolen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skapte problemer for byråd Thorkildsen (SV) og skoledirektør Gerhardsen da Dagbladet publiserte SMS-utvekslingen deres i etterkant av lønnsfesten i Oslo-skolen.

SMS-ene ble gitt Dagbladet i november av Oslo kommune gjennom innsyn med hjemmel i offentlighetsloven.

Noen få uker seinere tolker kommunen offentlighetsloven på en annen måte.

SMS-ene mellom Thorkildsen og Gerhardsen vil byrådet ikke lenger dele med offentligheten. Etter å ha gitt innsyn tidligere, sier nå byrådet nei.

Høyre sjokkert

Dette vekker oppsikt både politisk og faglig.

- Dette er alvorlig. Jeg kan ikke forstå hvordan byråd Thorkildsen mener det norske lovverket kan tolkes med skjønn når det passer henne. Hun er byråd, og må ta ansvaret som følger med jobben. SMS-er mellom Thorkildsen og Gerhardsen som dreier seg om sak er journalpliktig, og er dermed underlagt offentlighetsloven. Så enkelt er det, sier Espen Andreas Hasle (KrF).

- Sjokkerende og hårreisende, er reaksjonen fra Mehmet Kaan Inan fra Høyre.

- I byrådsplattformen lovet byrådet mer åpenhet i Oslo og Raymond Johansen ble sitert over 150 ganger under valgkampen i 2015 om åpenhet og offentlighet. De har holdt velgerne, pressen og andre politikere for narr. Det er veldig spesielt å gi avslag på å få innsyn i samtalene mellom Inga Marte Thorkildsen og Marte Gerhardsen. Det får meg til å lure på om de skjuler noe. Jeg synes innbyggerne i Oslo fortjener å vite hva de diskuterer mellom seg i all det kaoset som byrådet har skapt i Oslo-skolen, fortsetter Kaan Inan.

SMS-er skapte bråk

Gjennom de tidligere SMS-ene ble det kjent at har Dagbladet Thorkildsen og utdanningsdirektør Marte Gerhardsen fryktet streik som følge av lønnsfesten, og at de hadde svært tett dialog med Utdanningsforbundets leder i Oslo. Sammen ble de tre enige om et «klokt budskap» i møte med kritikken, noe som har opprørt flere andre fagforbund. SMS-er fortalte også at den omstridte lønnsfesten i Oslo-skolen hadde helt andre begrunnelser privat enn i bystyret og i media.

- Vi streber etter et åpent samfunn. SMS-ene Dagbladet tidligere fikk innsyn i hadde helt klart offentlighetens interesse. Jeg må si at jeg er ganske forbløffet over dette, fortsetter Espen Hasle i KrF.

SJOKKERT: Høyres utdanningspolitiske talsperson i Oslo, Mehmet Kaan Inan, er opprørt.
SJOKKERT: Høyres utdanningspolitiske talsperson i Oslo, Mehmet Kaan Inan, er opprørt. Vis mer

Hasle mener saken preges av dobbeltmoral fra Thorkildsens side, og at hun nå forsøker å unngå nye og plagsomme medieoppslag om Oslo-skolen.

- Jeg hadde aldri forventet dette av SV-eren Thorkildsen. SV er alltid for åpenhet, men nå viser det seg at SVs form for åpenhet bare gjelder åpenhet som tjener dem selv. Når åpenheten kan bli vanskelig, så er det ikke så viktig lengre. Da ønsker de plutselig ikke åpenhet. Det er svært skuffende av Thorkildsen å nekte offentligheten innsyn i hvordan Oslo-skolen ledes på.

Avslaget

Dagbladet har fått bekreftet det eksisterer SMS-er mellom Thorkildsen og Gerhardsen med innhold knyttet til Oslo-skolen. Dagbladet blir fortalt at byrådet denne gang har valgt å ikke vektlegge hensyn til åpenhet så tungt som ved forrige innsynsrunde. Dermed ble svaret nei.

Oslo kommune skriver i avslaget på innsyn at innholdet likevel «ikke vurderes» til å falle inn under innsynsretten.

«Det er etter dette på rene at det som hovedregel kan begjæres innsyn i SMS, Messenger og liknende», skriver kommunen.

«Det har vært noe korrespondanse på SMS mellom byråden og skoledirektøren i den perioden du etterspør. Korrespondansen er imidlertid ikke av en slik art at det vurderes å falle inn under innsynsretten. Begjæringen om innsyn avslås på dette grunnlaget», står det videre.

Ekspert: - Skal svært mye til

Tron Strand, leder i Pressens offentlighetsutvalg, stusser over begrunnelsen fra byrådet.

- Oslo kommune mener at SMS-ene ikke er av en slik art at det vurderes å falle inn under innsynsretten. Dette må kommunen begrunne nærmere. SMS-kommunikasjon mellom skoledirektør og ansvarlig byråd vil naturlig inngå som en del av arbeidet med et saksfelt eller en sak. Det skal svært mye til for at dette faller utenfor innsynsretten, sier Strand.

Kommunaldirektør Erik Blom-Dahl sluttet å besvare Dagbladets henvendelser da han ble bedt om en kommentar på avslaget.

- Det er naturlig å anta at det ikke dreier seg om privat kommunikasjon, men at innholdet dreier seg om forhold relatert til det saksfelt de aktuelle personene arbeider med. Da skal dokumenter, slik som SMS-utveksling, å definere som et dokument for forvaltningen det er mulig å kreve innsyn i. Dette er et avslag som må vurderes på nytt og et avslag må eventuelt begrunnes konkret med utgangspunkt i kommunikasjonens innhold.

Tyst fra Thorkildsen

Ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen har ikke besvart Dagbladets henvendelser i denne saken.

Hun kommenterte heller ikke Dagbladets avsløring om at Utdanningsetaten nå skal ansette flere direktører. Dette til tross for at Thorkildsen nylig fortalte bystyret at hun forventet en reduksjon i antall direktører.

I tillegg til lønnsfest på direktørnivå har Dagbladet også dokumentert millionbruk på konsulenter, hodejegere og amerikansk ledercoaching. Opposisjonen i Oslo, samt flere på Stortinget, har reagert kraftig på pengebruken i Oslo-skolen SV og Thorkildsen styrer.

Og i forrige uke gikk Lektorlaget i skolen for første gang ut og refset Inga Marte Thorkildsen for å spre feilinformasjon til publikum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer