Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Holder tallene om dødelighet hemmelig

Når Dagfinn Høybråten innfører sitt karaktersystem for sykehusene til høsten, blir overlevelse unntatt fra karakter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Selv om dødelighet og overlevelse er viktige forhold ved valg av sykehus, er det fryktelig vanskelig å sammenlikne dødelighet sykehusene imellom. Det blir derfor ikke snakk om dødelighet når vi legger fram de nye kvalitetsindikatorene til høsten, sier politisk rådgiver i Helsedepartementet, Pål Christian Roland.

Vanskelig åpenhet

Dagbladet skrev i går om de store forskjellene i overlevelsesprosent for pasienter med endetarmskreft.

Femårsoverlevelse varierer fra 35 til 72 prosent alt etter hvilket sykehus som opererer.

Variasjonen bekymrer prosjektleder for rectumcancerregisteret, overlege Arne Wibe ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Han mener noen sykehus har for lavt volum til å fortsette med denne typen kirurgi.

Per i dag har ikke du som pasient krav på å få tilgang til sykehusenes dødsstatistikk og overlevelsesrater. Wibe vil ha større åpenhet, men Pål Christian Roland mener dette blir vanskelig.

- Vi ønsker ikke å legge lokk på informasjon, men systemet er ikke beredt til å legge fram slike opplysninger nå. Sykehusene behandler så ulike pasientgrupper og har så ulik spisskompetanse, at vi må ha registreringssystemer som korrigerer for disse forskjellene hvis informasjonen skal ha relevans for pasientene, sier Roland.

Poengsystem

I løpet av neste år skal vi kunne rangere sykehusene etter indikatorer som korridorpasienter, ventetider, operasjonshyppighet og sykehusinfeksjoner. Alt blir å finne på www.sykehusvalg.net. Roland lover at systemet fortløpende vil bli forbedret, slik at pasientene stadig får bedre hjelp til å velge riktig sykehus.

- Selv om det er veldig vanskelig å rangere dødelighet og overlevelse, er dette indikatorer vi vil vurdere nærmere seinere, sier Roland.