Holder tilbake 1,4 millioner invalide Janis har krav på: - Gjensidige faller tilbake til gamle synder

Personskadeforbundet reagerer skarpt mot forsikringsselskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbadet): - Jeg hadde håpet at den tida var forbi med slik praksis fra forsikringsselskapene. For meg er det uforståelig at Gjensidige holder tilbake en erstatning som de tross alt erkjenner at Pilips har krav på, sier assisterende generalsekretær Per Oretorp i Personskadeforbundet LTN.

Torsdag skrev Dagbladet om 39 år gamle Janis Pilips (krever innlogging) fra Latvia som ble 100 prosent invalid etter en trafikkulykke 28. februar 2012 på Nesvegen i Ringsaker kommune i Hedmark.

I dag er han fullstendig pleietrengende. Pilips er innvilget langtidsplass på Nes bo- og rehabiliteringssenter. Han jobbet før ulykken som jordbærplukker i Hedmark om somrene. I tida før ulykken jobbet han i et maskinfirma i Hedmark. Pilips hadde ikke jobbet så lenge i Norge at han har krav på uførepensjon.

- Merkverdig opptreden Gjensidige forsikring har erkjent at de har erstatningsansvar etter ulykken, men det er milevis mellom de over 14 millioner kronene advokatfirmaet Ness Lundin mener Janis Pilips har krav på i framtidig inntektstap, medisinske utgifter, boutgifter og utgifter til botilpasning og det selskapet mener de skal betale.

Selv om det ikke er kommet til enighet om hva 39-åringen skal ha i erstatning totalt, mener advokatfirmaet det er uhørt at Gjensidige ikke er villig til å betale ut mènerstatningen på drøyt 1,4 millioner som selskapet erkjenner at Pilips har krav på.

Odd-Hermann Roel Børke er oppnevnt som verge for Janis Pilips. På grunn av manglende utbetaling av mènerstatning, har ikke Pilips midler til å betale egenandelen på behandlingsinstitusjonen.

- Jeg var bekymret for at han skulle bli kastet ut fra behandlingshjemmet, og har måttet forklare situasjonen for kommunen. De har forsikret meg om at det ikke vil skje, men jeg må si Gjensidiges opptreden i saken er merkverdig. Jeg forstår ikke hvorfor de holder tilbake en erstatning de vet han har krav på, sier Børke.

- Gamle synder Overfor Dagbladet har Gjensidige avvist at de bedriver uthalingstaktikk og hevder at det er helt vanlig rutine å betale ut erstatning først når det foreligger enighet om erstatningens endelige størrelse.

- Det virker for meg som at Gjensidige faller tilbake til gamle synder. Uansett hva selskapet mener i denne saken, så vil det for Pilips og andre i liknende situasjon oppfattes som utsultning, og i en hardt presset situasjon kan det lett bli slik at man ikke orker å stå på sin rett og gir opp og tar til takke med en for lav erstatning. Saken viser at Personskadeforbundet LTN og våre medlemmer fortsatt har en betydelig jobb å gjøre, sier Per Oretorp.

Gjensidige framholder at de har sitt på det rene.

- Vi avviser å ha holdt tilbake noe. Det er ikke slik at en mènerstatning står alene, den er en av flere erstatningsposter i den totale summen som skal utmåles i henhold til norsk erstatningsrett. Det er nettopp denne totale engangserstatningen det pågikk utenrettslige forhandlinger om, sier informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige forsikring og fortsetter:

- Det er beklagelig at dette ikke tas opp med oss direkte. Vi hadde håpet at dersom Personskadeforbundet og det aktuelle advokatkontoret avdekker en praksis de mener er feil, så tar de det opp med oss. Dette har ikke skjedd.

Utbetaler 300 000 Advokatfirmaet Ness Lundin opplyser Dagbladet om at Gjensidige nå vil betale ut 300 000 kroner til Janis Pilips, og at selskapet har invitert dem til møte om saken i begynnesen av oktober.

- Jeg synes det er ille at det må et oppslag i media til for at selskapet skal være villig til å utbetale noe som helst. Men fremdeles utbetaler ikke Gjensidige menerstatningen på 1,4 millioner kroner som de erkjenner at Pilips har krav på. Derfor har vi trukket dem for retten, sier advokat Christian Lundin.

TRENER MED MANNEN: Kona Dace synes det er viktig å holde Janis i aktivitet.
Foto: Asle Hansen
TRENER MED MANNEN: Kona Dace synes det er viktig å holde Janis i aktivitet. Foto: Asle Hansen Vis mer

Gjensidige svarer på tiltale:

- Før sommeren, hvor vi etterlyste et begrunnet motkrav og ga uttrykk for at tilbudet var ment kun som et utgangspunkt for en videre diskusjon i saken, inviterte vi til et forhandlingsmøte i august. Advokaten ba da om 300 000 kroner, uten nærmere begrunnelse. Da vi etterlyste dette, mottok vi kun en stevning, sier Rysstad i Gjensidige.

- Tok opp tråden Videre sier han at seskapet tok opp tråden igjen etter sommeren.

- Anmodningen om at vi kunne utbetale 300 000 kroner ble gjentatt onsdag 9. september. Dette var før vi var kjent med at det ble en mediesak, da vi hadde et møte ved advokatkontoret. Når vi så fikk forklart at Pilips var i en økonomisk skvis, ble vi enige om å utbetale dette beløpet og fikk også endelig satt en møtedato, sier informasjonssjefen og fortsetter:
 
- Vi har hele tida ønsket et møte for å få klarlagt faktum og de endelige premissene i denne saken, slik at Pilips kan få lagt dette bak seg. Vi håper nå at dette kan la seg gjøre nå, og synes dette da er beklagelig at det skjer såpass lang tid etter det vi foreslo.
 
- En mènerstatning står ikke alene, den er en av flere erstatningsposter i den totale summen som skal utmåles i henhold til norsk erstatningsrett, fastholder Rysstad.

Savner Janis For kona Dace (37) og sønnen, som nå er åtte år gammel, ble livet snudd på hodet ulykkesdagen for drøyt tre år siden.

De kunne knapt et ord norsk da de flyttet til Nes i Hedmark for å være i nærheten av mannen og pappaen som aldri vil bli seg selv igjen.

- Janis var hjertelig og kjærlig. Han elsket sin sønn. Jeg har aldri i mitt liv møtt en så god mann som Janis, og jeg savner hans støtte. Janis fortjener ikke en så dårlig framtid, sier kona Dace til Dagbladet.

KRITISERER GJENSIDIGE: Per Oretorp, assisterende generalsekretær i Personskadeforbundet LTN. Foto: Jacques Hvistendahl
KRITISERER GJENSIDIGE: Per Oretorp, assisterende generalsekretær i Personskadeforbundet LTN. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer