Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Holder tilbake giftinformasjon

ConcocoPhillips nekter å si hvilke kjemikalier Jan Erik og 70 kolleger ble utsatt for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet har gjennom en rekke artikler dokumentert en opphopning av giftskadde, kreftsyke og døde oljearbeidere som har jobbet på ulike installasjoner i Nordsjøen.

Advokat Kjell Inge Ambjørndalen i Norman & co fremmer nå yrkesskadesak på vegne av rundt 70 skadde som alle har arbeidet på det ConocoPhillips-opererte Ekofiskfeltet.

- Kritisk informasjon

Gjennom snart fire måneder har Ambjørndalene gjentatte ganger bedt om å få oversendt dokumentasjon om hva de syke oljearbeiderne er blitt eksponert for av giftige kjemikalier i arbeidet.


- Min første henvendelse til oljeselskapet om dette var 25. oktober i fjor. Til dags dato har jeg ikke fått ett eneste dokument fra ConocoPhillips som omhandler arbeidernes eksponeringssituasjon, sier Kjell Inge Ambjørndalen til Dagbladet.no.

Nå er det slutt på advokatens tålmodighet.

- Selskapet vet godt hvorfor jeg trenger denne dokumentasjonen. Mengde og type eksponering de skadde er blitt utsatt for er kritisk informasjon for de sakkyndige som skal utrede mine klienter. Denne tilbakeholdelsen av informasjon går ut over mangeårige ansatte i ConocoPhillips som i dag er svært syke eller døde. Det eneste ærbare selskapet kan gjøre, er å bidra med alt de kan av dokumentasjon for å belyse arbeidssituasjonen folk har hatt, sier Ambjørndalen.

ConocoPhillips har nå søkt ekstern advokathjelp hos firmaet Riisa & Co. Forrige uke skrev firmaets advokat Svein Jøsang et brev til advokat Ambjørndalen, datert 10. februar, hvor det forfektes at henvendelse om eksponeringsdata bør komme fra aktuelle spesialist som utreder en pasient for yrkesskade. Videre skriver Jøsang på vegne av ConocoPhillips:

REAGERER: Slik så tidligere plattformarbeider Jan Erik Tandberg ut etter oppussingsarbeid og maling jula 2004. Foto: Privat/Jan Dahl
REAGERER: Slik så tidligere plattformarbeider Jan Erik Tandberg ut etter oppussingsarbeid og maling jula 2004. Foto: Privat/Jan Dahl Vis mer


«Innhenting og fremleggelse av dokumentasjon omkring eksponeringsforhold generelt, anses lite hensiktsmessig.»

Reagerer skarpt

Kjemikalieskadde Jan Terje Biktjørn er den første i rekka som har fått spesialisterklæring som sier han er syk på grunn av arbeidet på Ekofiskfeltet. Manglende dokumentasjon om eksponeringsforholdene gjorde veien dit meget kronglete, og det er ennå langt fram før et eventuelt erstatningsoppgjør er i havn.


- Jeg har nesten en følelse av at ConocoPhillips stikker hodet i sanden. Måleresultater som viser høye eksponeringer finnes. Det går fram av den begrensede dokumentasjonen vi har klart å få tak i på egen hånd, dokumentasjon som på en måte er stjålen, sier Biktjørn.

Han er blitt et slags knutepunkt mellom de mange skadde oljearbeiderne.

- Å komme til yrkesmedisinsk utredning, uten å kunne fremlegge dokumentasjon for hva du har vært utsatt for er helt forferdelig. Nærmest håpløst, sier Biktjørn.

Kollegaen Jan Erik Tandberg er også kjemikalieskadd etter jobben på Ekofisk.

- Vi har mast og mast og bedt om å få måleresultater, men vi får jo ingen ting, bekrefter han.

Har benzen-dokumentasjon

Kjell Inge Ambjørndalen vet at oljegiganten sitter på dokumentasjon som kan være til hjelp for flere av hans klienter.

- Yrkeshygieniker Trond Schei i selskapet har i samtale med meg bekreftet at de har informasjon om benzen-eksponering. Dette har han også uttalt seg om internt overfor egne ansatte. Benzen er et potent løsemiddel som også settes i sammenheng med utvikling av blodkreft, forklarer erstatningsadvokaten.

Dagbladet.no har kopi av møtereferatet fra de ansattes møte med yrkeshygienikeren om «kjemikaliesaken» 6. januar i år:

«Schei opplyste at det finnes måleresultater fra langt tilbake, men at de ligger på en amerikansk database, hvor han har tilgang. Han påsto at de som nå var blitt syke, ville få disse, men at det nå var blitt «advokatmat», og at de ville få måleresultatene denne veien», heter det i referatet.


- Tilbakeholdelsen av dokumentasjon stemmer godt overens med den manglende imøtekommenhet Kreftregistret, Universitetet i Bergen og andre forskningsmiljøer er blitt møtt med av oljeselskapene, påpeker Kjell Inge Ambjørndalen.

- Jobber med å kartlegge

ConocoPhillips sier de ikke er ferdige med et omfattende kartleggingsarbeid.

- Advokat Ambjørndalen har bedt om store mengder generell informasjon om eksponering på Ekofisk. Vi jobber nå med å kartlegge hvor den enkelte av hans klienter har arbeidet i Ekofisk-området. Dette er komplekst og tidkrevende ettersom Ekofisk-området har bestått av totalt 31 plattformer fordelt på åtte felt, og at forespørselen gjelder informasjon som strekker seg over flere tiår, sier pressetalsmann Kurt R Michelsen i ConocoPhillips til Dagbladet.no.


Men oljeselskapet vil ikke uten videre dele alt de finner av eksponeringsdata med advokat Ambjørndalen og hans mange skadde klienter, selv etter at de har gjort unna kartleggingsarbeidet.

- Vi vil på anmodning fra medisinske spesialister kunne gi informasjon, i den utstrekning spesialisten finner det sannsynlig at en antatt invaliditet/uførhet kan skyldes skadelig påvirkning av stoffer i arbeidslivet, understreker Michelsen.

<B>EKOFISK 2:</B>
<B>OLJEADVOKAT</B>: Advokat Kjell Inge Ambjørndalen i Norman & co representerer en lang rekke giftskadde og kreftsyke oljearbeidere fra ulike installasjoner i Nordsjøen
<B>SKADD:</B> Jan Terje Biktjørn har fått spesialisterklæring som sier han er yrkesskadd av jobben på Ekofisk
<B>KJEMIKALIESKADD:</B> Tidligere oljearbeider Jan Terje Biktjørn kan ikke lenger besøke et bilverksted uten å få kraftige hudreaksjoner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!