<strong>SCOTT-EKSPERT:</strong> Roland Huntford mener det mest sannsynlige er at en av Scotts ekspedisjonsmedlemmer tok med Tryggve Grans norske flagg til Sydpolen som en vennetjeneste. Huntford er ekspert på polarhistorie, og har blant annet forfattet ei bok om Sydpol-kappløpet i 1911/1912. Foto: Morten Holm /  SCANPIX .
SCOTT-EKSPERT: Roland Huntford mener det mest sannsynlige er at en av Scotts ekspedisjonsmedlemmer tok med Tryggve Grans norske flagg til Sydpolen som en vennetjeneste. Huntford er ekspert på polarhistorie, og har blant annet forfattet ei bok om Sydpol-kappløpet i 1911/1912. Foto: Morten Holm / SCANPIX . Vis mer

- Holder vann, sier ekspert om Dagbladets Scott-avsløring

Scott-ekspert Roland Huntford tror flygerpioneren Tryggve Grans norske flagg var med Robert F. Scott til Sydpolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har ikke sett dette omtalt noe sted, sier briten Roland Huntford, en av de fremste ekspertene på kappløpet mellom Robert F. Scott og Roald Amundsen i 1911.

Likevel tror han på de oppsiktsvekkende opplysningene om Robert F. Scotts sydpolekspedisjon i et brev som Dagbladet omtalte nyttårsaften.

Dødsteltet I brevet skriver den norske fly- og polarpioneren Tryggve Gran (1888-1980) at han hadde med seg et norsk flagg da han i 1910 dro til Antarktis som skiinstruktør for Scotts ekspedisjon. Det var sydd av ei norsk venninne som hadde bedt ham plante det på Sydpolen.

Han skriver at det i stedet ble Scotts lege Dr. Edward Wilson som tok med seg flagget til polpunktet. Dit kom Scott-ekspedisjonen den 17. januar 1912, fire uker etter Roald Amundsen.

Gran skriver også at han i november 1912 fant igjen det norske flagget i Scotts dødstelt, som deltaker i leteekspedisjonen etter Scott.

Wilsons rolle - Psykologisk holder dette vann, sier Roland Huntford, som flere ganger intervjuet Tryggve Gran da han var Stockholm-korrespondent for The Observer i 1960- og 1970-årene.

Han sier at Tryggve Gran fikk det vanskelig da Roald Amundsen dukket opp i Antarktis, og Scott skjønte at det ville bli et kappløp.

Den som tok seg av den norske skiinstruktøren, var nettopp Edward Wilson.

Roland Huntford tror en episode rett etter at Robert F. Scott la ut mot selve polpunktet, kan gi forklaringen på hva som skjedde.
De gjenværende på basestasjonen oppdaget at Scott hadde lagt igjen det britiske flagget, og sendte skispesialisten Tryggve Gran etter med «Union Jack».

Arvet flagget - Gran nådde dem igjen og ga «Union Jack» til Scott. I et øyeblikk da Scott ikke så det, kan Gran så ha bedt Wilson om å ta det norske flagget med, som en vennetjeneste, sier Huntford.

Han tror grunnen til at Gran ikke har nevnt det norske flagget i Wilsons bagasje i sine skrifter, er at det ville blitt oppfattet som usmakelig fordi Scott tapte Sydpol-kappløpet mot en nordmann.

Tilbake i Norge hang flagget og brevet fra Tryggve Gran først på veggen hos Annie Talén, Grans venninne som i 1910 sydde det og ga det til ham. Da hun døde i 1964, arvet hennes barnebarn Annie de Mora (79) flagget og brevet.

Det var oppmerksomheten rundt Nansen-Amundsen-året 2010 som fikk familien de Mora til å kontakte Dagbladet om saken.

Tryggve Gran og hans ukjente flagg

• Dagbladet omtalte nyttårsaften et norsk flagg som den norske flyger- og polarpioneren Tryggve Gran (1888 - 1980) opplyser var med Robert F. Scotts ekspedisjon til Sydpolen for 100 år siden.
• I et til nå ukjent brev skriver Gran at «Det (norske flagget) blev bragt dit av Dr. Wilson og gjenfundet blandt kaptein Scotts eiendele i dödsleiren paa den Store Isbarriere av Tryggve Gran».
• Flagget henger i glass og ramme hos familien de Mora i Oslo, og brevet er festet på baksiden.
• Tryggve Grans sønn Hermann Gran har bekreftet at håndskriften i brevet er hans fars, og er overbevist om at historien stemmer.
• Tryggve Gran var skiinstruktør for Scotts Terra Nova-ekspedisjon, som vinteren 1911/1912 kjempet med Roald Amundsens Fram-ekspedisjon om å komme først til Sydpolen. Han var ikke med i framstøtet mot selve polpunktet.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer