Holdes fanget på kinesisk turistøy

24 amerikanere holdes fremdeles fanget på en kinesisk turistøy. Militære eksperter frykter at kinerene kan selge USAs avanserte teknologi til Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To døgn etter at spionflyet måtte nødlande på den kinesiske øya Hainan, holdes besetningen på 24 fremdeles fanget. Ifølge CNN holdes de fanget hver for seg. President George W. Bush mener de amerikanske soldatene holdes som gisler.

Gjentatte krav fra presidenten om å få kontakt med mannskapet er møtt med taushet fra kinesiske myndigheter. Spionflyet er i ferd med å skape en alvorlig krise i forholdet mellom USA og Kina.

Bush har så langt ført en langt tøffere linje mot Kina enn sin forgjenger Bill Clinton. Noe av bakgrunnen for kinesernes steile holdning mot USA kan være at amerikanerne vil selge våpen til Taiwan. Kinesiske myndigheter mener Taiwan tilhører Kina.

Frykter at russerne skal få teknologien

Det amerikanske spionflyet av typen EP-3, ble tvunget til å nødlande etter at det traff en kinesisk jager i lufta. Det kinesiske jagerflyet er fremdeles savnet i Sørkinahavet etter sammenstøtet.

Spionflyet er propp fullt av hemmelig amerikansk teknologi for å overvåke fremmede makter. Dersom kineserne gjør forsøk på å avdekke teknologien i flyet, vil det skape alvorlig problemer mellom USA og Kina. Problemer er det allerede. Bush krever å få mannskap og fly tilbake umiddelbart, men foreløpig har ikke kinesiske myndigheter gjort noe som tyder på at de vil etterleve det ønsket.

Nyhetsbyrået AP melder at standart prosedyre for mannskapet skal være å ødelegge så mye som mulig av utstyret om bord før fremmede makter kommer til.

Militæreksperter i London sier til AP at kineserne vil kunne selge informasjon om amerikanernes teknologi til Russland. Gjør de det vil russerne få tilgang til en av de mest avanserte etterretningssystemer i hele verden.

- Det vil være en katastrofe for USA dersom kineserne har fått tilgang til datamaskinene og harddiskene om bord i flyet, sier Paul Beaver i Janes Information Group, redaktør i respekterte «Jane's Defense Weekly».

- Holdes som gisler

President Bush truer kineserne med at det vil være et alvorlig brudd på diplomatisk praksis dersom de går inn i flyet for å avdekke teknologien i det. Han mener flyet og mannskapet må utleveres snarest.

- Når kinesiske myndigheter ikke reagerer umiddelbart på våre anmodninger, er det brudd på diplomatisk praksis, og det uttrykte ønsket om å bedre forholdet mellom våre to land, sier president Bush, melder CNN.

Bush har også beordret tre krigsskip til å holde seg i Sørkinahavet til konflikten er løst. Bush regner mannskapet som gisler hos kinesiske myndigheter.

Minst seks journalister skal være pågrepet på øya i løpet av mandagen.

Smuglerøy

Øya Hainan ligger så langt sør som det er mulig å komme i kina, og nyhetsbyrået AP melder at øya ligger perfekt til for narkotikatrafikk, smuglere og kjeltringer. Nå forsøker øya å få opp turisttrafikken.

Øya markedsføres som Kinas Hawaii.

Kinesere uttrykker sinne mot USA etter sammenstøtet, og mener den amerikanske flygeren har ansvaret for at det kinesiske jagerflyet styrtet.

HER ER SPIONFLYET: </B>Tv-bildet viser det amerikanske spionflyet på bakken på øya Hainan i Kina. Flyet ble tvunget til å lande etter et sammenstøt med et kinesisk jagerfly i lufta.
<B>FYLDIG OMTALT: Kinesiske aviser var fulle av nyheten om det amerikanske spionflyet i dag.