Holdes som sexslaver i Oslo

Unge jenter fra Øst-Europa tvinges til å selge seg på horestrøket i Norge. De får bare 5- 6 prosent av pengene de tjener, resten går til halliker som styrer store deler av prostitusjonen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fire unge jenter fra Øst-Europa stiller seg hver ettermiddag opp langs Myntgata i Oslo. I ei uke har Dagbladet sett dem jobbe. Det går aldri mange minutter før de blir plukket opp av menn i fine biler. Norske menn vet ikke, eller bryr seg ikke, om at de kjøper sex fra jenter som er tvunget ut i prostitusjon.

- Are you crazy! sier en av jentene da Dagbladet spør om å få snakke med henne.

Hun river i stykker visittkortet vi ga, og vinker til en bil som står like ved. En svart bil med tre utenlandske menn kjører sakte forbi oss.

Det er hallikene hennes.

- De utenlandske jentene er umulige å få kontakt med. De er livredde og stoler ikke på noen, sier en norsk prostituert. Hun har forsøkt å snakke med dem, men de albanske jentene kan lite engelsk, og mennene som vokter dem er der hele tida.

En annen norsk kvinne på strøket er bekymret for de nye utenlandske jentene.

- De arbeider hele tida, men får ikke noe igjen for det. Hallikene deres tar nesten alt sammen, sier hun.

Hennes bekymring er trolig vel begrunnet.

Slås og voldtas

30000 albanske jenter holdes som sexslaver i Europa, og mange av dem havner som prostituerte i Norge. Det viser en ny rapport fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Mange av jentene blir slått, voldtatt, innesperret og sultet til de gjør det halliken vil at de skal gjøre.

På én dag kan de østeuropeiske jentene som går rundt i Oslo tjene opptil 4000 kroner, men selv får de ikke mer enn 300.

- Dette er organisert. Det er helt klart. Mennene som passer på dem, ser østeuropeiske ut de også, sier Hans Erik Schei i Kirkens Bymisjon om jentene som går rundt i Myntgata.

Bor på hospits

Akkurat nå bor fire av de prostituerte fra Øst-Europa på Kvadraturen appartement i Skippergata 21. Tre av dem har bodd der i rundt tre måneder, mens den siste har vært der nærmere et halvt år.

H ver dag forlater de hybelen sin ved 17-tida, og går de 500 meterne bort til Myntgata. Der plukker de opp kunder, som de tar med tilbake til hospitset.

- Vi ser stadig flere østeuropeiske prostituerte her. Da jeg begynte her for ett og et halvt år siden, var omfanget langt mindre, sier daglig leder Karl Marius Hennie ved Kvadraturen appartement.

Han er helt klar over at det bor prostituerte fra Albania, Moldova og Russland der. De fleste som bor på hospitset, er narkomane som har fått hybel gjennom sosialkontoret. De østeuropeiske jentene, derimot, sjekker inn selv.

I veska har de husleien på 12000 kroner i måneden, som må betales på forhånd. Det tilsvarer en halv gjennomsnittsårslønn i Albania.

Organisert

- Det er helt innlysende at dette er organisert. Det er tøft å komme seg fra Øst-Europa til Norge, jeg tror neppe dette er noe de har ordnet selv, sier Hennie.

De østeuropeiske jentene holder seg mye for seg selv. De tar med kundene tilbake til hospitset, blir der en kort stund, og drar rett tilbake til strøket igjen.

- Jeg føler ikke at vi har noe vi skulle sagt. Vi har et utleieforhold til dem, og samarbeider med politiet. Jeg gjør det politiet ber meg om. Andre ting vil jeg ikke legge meg oppi, både av sikkerhetsmessige og personlige årsaker, sier Hennie.

Har bakmenn

Halvparten av de prostituerte i Norge er utenlandske kvinner, viser en ny rapport fra PRO-senteret i Oslo. Av dem som jobber innendørs er andelen enda større. 103 av de 159 prostituerte på innemarkedet som PRO-senteret kom i kontakt med i fjor, var utenlandske.

Og i tillegg er det mange som ikke er registrert.

- Kvinner fra Albania styrer ikke over midlene sine selv. De er veldig vanskelige å få kontakt med, både fordi de ikke snakker norsk og fordi de har menn som passer veldig godt på dem, sier lederen ved PRO-senteret, Liv Gjessen.

Når jentene er på strøket, står alltid to eller tre mørke biler i nærheten.

Bilene er registrert på norske statsborgere med utenlandsk opprinnelse.

- For å komme hit til landet må jentene ha penger og noen som legger til rette for dem. Det er helt tydelig at noen av de prostituerte blir hentet til Norge, sier Gjessen.

Det er hallikene som tar imot dem når de kommer til landet, skaffer dem et rom og som tjener grovt på jentenes sexsalg.

15- 20 menn om dagen

Kidnapping, drap og falske løfter om et bedre liv presser ungjenter til å bli sexslaver i Europa. Mange av jentene blir tvunget til å ha sex med mellom 15 og 20 menn hver dag, viser OSSE-rapporten.

- Hoveddelen av sextrafikken går til land i Sentral-Europa, Storbritannia, Canada og USA. Andre steder jentene ender opp i, er Sverige, Danmark og Norge, framgår det av den internasjonale rapporten.

Jentene er i Norge på turistvisum eller som asylsøkere. De jobber her noen måneder, og blir så sendt videre til et annet land.

De prostituerte bestemmer ikke selv hvor de skal dra, og de får bare en liten andel av pengene de tjener. PRO-senteret har registrert prostituerte fra 24 ulike land i Oslo.

Norsk politi vet ikke hvordan de kommer seg hit til landet.

- Vi har ikke fått bekreftet at jentene har jobbet i andre europeiske land før de kommer til Norge. Men noen av dem er svært godt kjent med vesteuropeiske forhold, sier Steen Dalgaard Nielsen, leder for utlendingsseksjonen ved Oslo politidistrikt.

En del av kvinnene fra Øst-Europa har halliker som også driver med annen kriminalitet her i landet.

Ifølge en rapport fra svensk politi driver disse kriminelle med narko

smugling og menneskehandel.

Det neste trinnet er at de kjøper opp foretak som de skal bruke til å hvitvaske penger. Albanske halliker er i tillegg kjent for å være svært voldelige. Ifølge OSSE-rapporten betaler de 8000 kroner for en albansk eller østeuropeisk jente.

Litt mer dersom hun er jomfru.

De fleste jentene som drar frivillig fra hjemlandet, tror de skal arbeide som hushjelper, dansere eller modeller. De får falske pass og penger til reisen, når de kommer fram, blir de fratatt passet og må betale pengene tilbake. Dersom de nekter å prostituere seg eller forsøker å rømme, blir de mishandlet eller drept, står det i rapporten.

Hvis jenta lykkes med å rømme, går hevnen ofte utover jentas familie.

UT FOR Å JOBBE: Den østeuropeiske ungjenta kommer ut fra Kvadraturen appartement i Skippergata i Oslo sentrum, der hun har tilhold. Klokka er rett før 17, onsdag 22. mai.
KONTAKT: Hun stiller seg opp i Myntgata på strøket. Jentene jobber side om side. På få meters hold følger hallikene med på «handelen». Flere biler kjører forbi. En bil stopper opp og kjører videre. Den andre sjåføren som stopper, slår til.
BLIR MED «HJEM» : Mannen setter fra seg bilen og blir med ungjenta inn på hotellet. Etter en kort stund kommer jenta ut igjen - og er klar for nye kunder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer