Holdes tilbake av geriljaen

- Kjersti svarte nei da vi spurte om hun var bortført. Hun virket rolig og følte ikke noe dramatikk i situasjonen da hun ringte i går formiddag, sier utenriksredaktør Cathrine Løchstøer i NRK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRKs korrespondent i Beijing, Kjersti Strømmen, er blant de ni journalistene som holdes tilbake av den muslimske geriljaorganisasjonen Abu Sayyaf på Filippinene. NRK-kollegene var bekymret, men ved godt mot i går ettermiddag. NRK hadde fredag kontakt med Strømmen og ba henne reise tilbake til Beijing, noe hun åpenbart ikke rakk før geriljasoldatene bestemte seg for å holde journalistene tilbake.

- Da jeg hørte at ni journalister var blitt holdt tilbake, var jeg glad for at vi hadde sendt henne til Beijing. Når vi ikke hadde kontakt med henne i løpet av helga, var jeg sikker på at det var fordi hun var på reise, sier Løchstøer, sjefen for NRKs utenriksavdeling til Dagbladet.

Men i går ringte Kjersti Strømmen fra Filippinene, og fortalte at hun ble holdt tilbake av geriljaen.

Løses raskt

- Vi har tro på at dette skal løse seg raskt. Kjersti ga beskjed om at hun skulle ringe oss i løpet av dagen i dag for å gi beskjed. Vi jobber nå mot andre kilder for å forsøke å finne ut mer om hvem som holder henne tilbake, sier Løchstøer.

Den korte telefonsamtalen mellom NRK-korrespondenten og utenriksavdelingen foregikk på engelsk. Noen lyttet åpenbart på samtalen. Strømmen ga beskjed om at hun var «holdt tilbake». Samme beskjed fikk også det franske nyhetsbyrået AFP fra sin reporter som også er savnet i området.

Kjersti Strømmen hadde vært på Filippinene en uke for å dekke gisselaksjonen. Hun hadde fått beskjed om å reise fra Filippinene fredag, men det skjedde ikke.

- Et mysterium

- Jeg og Kjersti var enige om at hun skulle jobbe med andre ting enn gisselsituasjon på Filippinene. Dette var en rein redaksjonell avveining. Vi var ikke redde for sikkerheten ved å dekke denne saken, sier Løchstøer.

Utenriksavdelingen ved NRK hadde bedt korrespondenten om ikke å ta direkte kontakt med geriljaen på egen hånd av sikkerhetsmessige årsaker.

- Så vidt jeg vet har Kjersti ikke vært i kontakt med geriljaen. Vi vet ikke hvordan hun har blitt holdt tilbake, det er et mysterium for oss, sier Løchstøer.

På satellitt-telefon sa Strømmen at hun ville ta ny kontakt når hun var framme i Jolo, som både er navnet på øya og på den største byen der.

UD varslet

NRK samarbeider fortløpende med Utenriksdepartementet (UD). Norges ambassade i Manila er varslet.

- Vi holder kontakt med myndighetene på Filippinene. Det er etter det jeg forstår godt håp om at denne saken skal løse seg raskt. Jeg regner med at vi får vite hvor landet ligger når Strømmen ringer NRK i dag, sier pressetalsmann i UD, Ingvar Havnen.

- Jeg kjenner Kjersti veldig godt. Hun er veldig sterk og tåler en slik situasjon. Hun kjenner også meget godt til asiatisk kultur og væremåte. Vi kollegene er sikkert mer bekymret enn det hun er selv, sier Løchstøer.

De siste dagene har flere journalister, hovedsakelig tyske og franske, tatt seg inn i fjellområdene hvor Abu Sayyaf-geriljaen holder til. Myndighetene på Filippinene har ingen oversikt over hvor mange som befinner seg i området, ettersom journalister ikke registreres, men de fleste har kommet tilbake uten problemer av noe slag.

Filippinenes utenriksminister, Domingo Siazon, sier ifølge nyhetsbyrået AP at han er blitt fortalt at franske journalister hadde betalt geriljaen for å få intervjue to av Abu Sayyafs franske gisler, og hevder at slik betaling ville forlenge gisseldramaet.

- De betaler penger til gisseltakerne. Det vil oppmuntre til en lang, lang gisselsituasjon fordi geriljaen får inntekter av dette, sa Siazon.

Journalistene benekter imidlertid at de har betalt noe som helst for å få intervjue gislene.

Kritiserer pressen

Det franske utenriksdepartementet har også kritisert pressen, og antyder at pressen gir gisseltakerne en plattform i media som kan sette gislene i fare fordi de blir mer verdifulle for geriljaen, og at det kan «komplisere oppgaven til dem som forsøker å få gislene satt fri».

Foruten journalistene som blir holdt tilbake, holder geriljaen to sørafrikanere, to finner, en libaneser, tre tyskere, to franskmenn, ni malaysiere og to filippinere som gisler.

kristian.sarastuen@dagbladet.no

mta@dagbladet.no

IKKE FRI: Kjersti Strømmen sa at hun ikke holdes fanget. Men noen lyttet i bakgrunnen da hun ringte NRK i går.