UAKSEPTABELT: I en pressemelding skriver Generalispektøren i Hæren, Generalmajor Per Sverre Opedal, at det allerede er gjennomført en rekke tiltak angående norske soldaters holdninger til hevn og det å ta liv. Her holder han tale under båremottakelsen for den avdøde soldaten Claes Joachim Olsson på Gardermoen tidligere i år. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / Scanpix
UAKSEPTABELT: I en pressemelding skriver Generalispektøren i Hæren, Generalmajor Per Sverre Opedal, at det allerede er gjennomført en rekke tiltak angående norske soldaters holdninger til hevn og det å ta liv. Her holder han tale under båremottakelsen for den avdøde soldaten Claes Joachim Olsson på Gardermoen tidligere i år. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / ScanpixVis mer

- Holdninger er først og fremst et sjefsansvar

Generalinspektør for Hæren, Per Sverre Opedal, tar norske soldaters holdninger til hevn og det å ta liv svært alvorlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Generalinspektøren for Hæren sier en del norske soldater har holdninger til hevn og til å ta liv som Hæren ikke kan akseptere.

- Holdninger er først og fremst et sjefsansvar, et ansvar jeg som hærsjef tar svært alvorlig, sier Generalinspektøren for Hæren, Per Sverre Opedal.

VG publiserte mandag flere artikler der norske soldater beskriver krigen i Afghanistan med en for hærledelsen overraskende og sjokkerende råskap.

Opedal skriver i en pressemelding mandag at Hæren har avdekket at det finnes holdninger i enkelte miljøer som Hæren ikke kan akseptere.

- Disse holdningene er gjerne knyttet til operasjoner i Afghanistan og kamphandlinger. Det er blant annet begreper og utsagn knyttet til det å ta liv, syn på fienden og hevntanker som er grunnlaget for en slik bekymring.

Ifølge Opedal er en rekke tiltak allerede gjennomført. Hvilke tiltak, framgår ikke av pressemeldingen.

- Uansett forklaring kan jeg ikke tillate at likegyldighet eller feil holdninger sniker seg inn i Hæren. For meg er det avgjørende at norske soldater utøver sin profesjon med klokskap, og ikke råskap, sier han.

(NTB)