Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Holdt adskilt i mørk kjellere og skutt i beinet under fluktforsøk

Løslatte svenske journalister er lykkelige over å være fri fra fangenskap i Syria.

LYKKELIGE FORELDRE:  Niclas Hammarströms foreldre Hans og Gudrun Hammarström er lykkelige over at sønnen er løslatt etter 43 dager i fangenskap i Syria. Foto: NTB Scanpix
LYKKELIGE FORELDRE: Niclas Hammarströms foreldre Hans og Gudrun Hammarström er lykkelige over at sønnen er løslatt etter 43 dager i fangenskap i Syria. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er en enorm lettelse å være fri, sier fotografen Niclas Hammarström til Aftonbladet. Han forteller at han ble skutt i beinet under et fluktforsøk like etter bortføringen.

  -  Jeg hadde kjempeflaks som klarte meg uten å blø i hjel, sier Hammarström til Aftonbladet.

Hammarström og journalisten Magnus Falkehed ble bortført i Syria i november i fjor. Hammarström ble sluppet fri lørdag og har fram til onsdag blitt holdt skjult i Beirut, mens Falkehed ble løslatt onsdag. Også han ble fraktet i sikkerhet til Beirut.

Hammarström forteller at de to ble dårlig behandlet av gisseltakerne.

-   Vi ble holdt fanget i kjellere hele tiden. Det har vært helt bekmørkt. Vi fikk lite å spise og fikk bare gå på toalettet en gang om dagen, sier han.

  -  Det absolutt verste var uvissheten. Jeg tenkte hele tiden på mine pårørende hjemme i Sverige. Det er en enorm lettelse å endelig være fri, sier fotografen.

- Trolig opprørere Det var mest sannsynlig en islamistisk opprørsgruppe i Syria som holdt de to svenske journalistene som gisler, mener den daværende NRK-journalisten Erik Aasheim, en nær og god venn av Falkehed. Han engasjerte seg umiddelbart etter gisseltakingen og bidro de første ukene etter gisseltakingen med å fremskaffe informasjon om hvor de to ble holdt og om hvem som sto bak gisseltakingen.

  -  Alt tyder på at det var en islamistisk opprørsgruppe og ikke regimet. Så vidt jeg vet var det ikke noe politisk motiv som lå bak, sier Aasheim til NTB.

Aasheim er ikke kjent med omstendighetene rundt løslatelsene eller om det ble betalt løsepenger for å få svenskene frigitt.

  -  Det ble forhandlet fra svenske myndigheters side i lang tid, bekrefter han.

Falkeheds kone Florence er glad for at mannen nå er i sikkerhet.

  -  Dette er den lykkeligste dagen i mitt liv. Alt jeg vil nå er å holde ham i mine armer, sier hun til Dagens Nyheter.

Bortført i november Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) — som på mange måter spilte en nøkkelrolle de 43 dagene gisselsituasjonen varte, ifølge Aasheim — opplyste onsdag at en svensk reporter befant seg i Libanon. Kort tid etter bekreftet svensk UD at både Hammarström og Falkehed var sluppet fri. De to svenskene ble bortført 23. november i fjor, mens de var på frilansoppdrag i det borgerkrigsherjede Syria. Situasjonen for journalister er svært utsatt i landet. En aktivist har tidligere opplyst at de to var på vei ut av Syria da de ble tatt like ved grensen til Libanon.

Utenriksminister Carl Bildt sendte onsdag ut denne twittermeldingen: «Jeg vil bare takke alle fra forskjellige myndigheter og andre som jobbet med å få våre svenske journalister i Syria sluppet fri».

Beskutt En ung syrisk kvinne som var til stede under kidnappingen, fortalte at de ble beskutt av kidnapperne og at de derfor var tvunget til å stanse bilen de satt i. I slutten av november fortalte hun også at hun og sjåføren forsøkte å holde igjen svenskene.  
 -  Vi forsøkte å beskytte svenskene med kroppene våre, men angriperne dro dem løs, sa kvinnen til Aftonbladet. Sammen med sin mann organiserte hun turen for fotografen Hammarström og reporteren Falkehed.

De skal ha befunnet seg i en bil nær grensen til Libanon da flere andre biler nærmet seg. Mennene i bilene begynte å skyte med automatvåpen over bilen som svenskene satt i, dermed var de nødt til å stanse. Hun fungerte som tolk og fikser for svenskene og skal tidligere ha hjulpet flere utenlandske journalister med å ta seg inn i Syria fra Libanon.

(NTB)