Holdt atom-trussel hemmelig

En måned etter terrorangrepene mot USA fikk myndighetene tips om at terrorister planla å sprenge en gigantisk atombombe i New York. Men de holdt kjeft om atombombe-trusselen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En måned etter angrepene mot USA 11. september fikk amerikanske myndigheter tips om at terrorister planla å smugle en 10 kilotonn stor atombombe inn i New York.

Det skriver månedsmagasinet Time i utgaven som kommer ut i dag. Bomben skulle ha en sprengkraft som tilsvarer 10.000 tonn TNT, og ha blitt stjålet fra et russisk arsenal.

Ifølge TIME fikk kun noen få høytstående tjenestemenn vite om terrortipset. Opplysningene ble holdt strengt hemmelige for ikke å skape panikk blant innbyggerne i New York.

Kilden til opplysningene var en agent med kodenavn «dragonfire», men amerikanske tjenestemenn var usikre på hvor pålitelig informasjonen fra agenten var. På 90-tallet hevdet en russisk general at en bombe på 10 kilotonn var blitt stjålet. Etter grundige undersøkelser konkluderte imidlertid FBI med at opplysningene fra agenten måtte være feil.

Dersom en bombe på 10 kilotonn var blitt detonert på Manhattan, kunne den ha drept 100.000 personer og gitt 700.000 stråleskader.

Den amerikanske atombomben som ødela Hiroshima i 1945, hadde en sprengkraft på 12,5 kilotonn TNT.

(NTB-AFP)

HIROSHIMA: Ryktene gikk på at bomben var like stor som den amerikanerne slapp over Hiroshima i sin tid.