Sjokkerer Sverige:

- Holdt barna isolert i årevis

Det svenske foreldreparet fra Ystad hevdet barna gikk på web-skole i USA. I virkeligheten skal de ha blitt holdt isolert i familiens hjem i årevis.

- HOLDT ISOLERT: Fem barn skal i årevis ha blitt holdt isolert fra omverdenen. Barnevernet aksjonerte i fjor, men saken ble ikke kjent før i helga. Nå sjokkerer den Sverige. Dette bildet er eiendommen til foreldreparet i Ystad. Foto: Fritz Schibli / Kvällsposten
- HOLDT ISOLERT: Fem barn skal i årevis ha blitt holdt isolert fra omverdenen. Barnevernet aksjonerte i fjor, men saken ble ikke kjent før i helga. Nå sjokkerer den Sverige. Dette bildet er eiendommen til foreldreparet i Ystad. Foto: Fritz Schibli / KvällspostenVis mer

Da barnevernet og politiet kom på døra til det svenske foreldreparet i Ystad i fjor sommer, ble de møtt av et nedslitt og skittent hjem. Persiennene og gardinene var trukket for, og en port inn til eiendommen var stengt med en hengelås.

På innsida var det fem barn, som ikke skal ha gått på skole.

Det svenske barnevernet hevder at foreldreparet har isolert sine egne barn i årevis, og som følge av isolasjonen skal barna ikke engang ha lært seg å knyte sine egne skolisser, skriver avisa Sydsvenskan.

Moren til barna hevder imidlertid at barnevernet «overdriver og finner på ting», skriver Expressen.

Avslørt i fjor

Saken ble avslørt av svenske myndigheter i fjor, men ble ikke kjent for svensk offentlighet før Sydsvenskan omtalte den søndag.

Siden da har det meldt seg mange spørsmål, ikke minst spørsmål om hvorfor ingen oppdaget hvilke barna levde under før i fjor.

Foreldrene til de fem barna skal i årevis ha hevdet at barna gikk på en «eksklusiv webbasert privatskole i USA», men avgiften på 20 000 kroner i året skal ha gjort skattemyndighetene mistenksomme, skriver Expressen.

Faren hadde nemlig fått uføretrygd i nesten to tiår, og moren hadde vært sykmeldt siden 2015.

- Jobbet utenlands

Samtidig så skal foreldreparet ha hevdet overfor kommunen at de jobbet utenlands store deler av året. Derfor ba foreldrene om at barna skulle tas ut av skolens registre, og at skolen og kommunen ikke lenger skulle sende ta kontakt med dem.

For hvert år måtte foreldrene fylle ut et skjema hvor de skrev hvor barna gikk på skole. Da opplyste foreldrene at de gikk på den private nettskolen i USA, men nå hadde skattemyndighetene begynt sine undersøkelser.

De fant ingen indikasjoner på at foreldreparet - eller noen av de fem barna - hadde vært på utenlandsreiser. Ingen av barna hadde engang pass, skriver Sydsvenskan.

Da ble barnevernet - Socialtjänsten - koblet inn.

- Finner på ting

- De overdriver og finner på ting. Ting som vi kan bevise, men som ikke retten har tatt hensyn til, sier moren til Expressen.

Etter at barnevernet gikk til aksjon i fjor sommer, ble foreldrene fratatt omsorgen for sine barn. Avgjørelsen ble prøvd for retten, men domstolen ga barnevernet medhold.

Fire av barna er ennå i barnevernets omsorg. Det femte barnet er nå myndig.

I en SMS til Expressen skriver barnas far: «Vi har et fullgodt samarbeid med socialtjänsten og kommer ikke til å gi noen ytterligere kommentarer».

Tar selvkritikk

Kommunen tar nå selvkritikk for at de ikke oppdaget hvilke forhold barna bodde under tidligere.

- Det er nok bare å legge seg flat og erkjenne at vi har vært godtroende og trodd på foreldrenes opplysninger, sier Christer Olofsson, kommunalsjef for kultur- og utdanning i Ystad, til SVT.

Han forteller videre at kommunen har tatt grep etter at barnevernet gikk til aksjon i fjor, deriblant ved å skjerpe rutinene for å ettergå opplysninger fra foreldre.

- Det er veldig mange følelser som går gjennom kroppen, framfor alt ut fra barnas perspektiv. Og naturligvis en stor porsjon selvransakelse. Hvordan kunne dette foregå?, sier Olofsson videre.

Sa nei

Det var akkurat det spørsmålet Dennis Hjelmström stilte seg selv etter at han selv ble mistenksom overfor familiens forklaring.

Han er skolesjef i Ystad kommune, og stusset da han fikk søknaden som ville tillatt barna å ikke møte på skolen, fordi de angivelig gikk på en skole i utlandet.

Hjelmström valgte å ikke signere papirene. Det var første gang søknaden ikke ble godkjent på ni år. Han begynte i jobben ikke lenge før han fikk papirene på sin pult.

- Jeg reagerte på at barna ikke hadde gått på svensk skole på så mange år, sier Hjelmström til Expressen, og forteller at kommunen satt på en masse dokumenter fra familien som tilsa at barna gikk på nettskolen.

- Men alt var foreldrenes påstander. Det var ingen dokumentasjon fra en annen skole, legger han til.

Derfor tok han selv kontakt med nettskolen i USA, og etter kort tid fikk han svar. Familien hadde bare kjøpt undervisningsmateriale fra skolen - ikke skolegang - og undervisningsmaterialet ble kjøpt for flere år siden, skriver avisa.

Oppsøkte nabolaget

Etter at skolesjefen fikk svar fra skolen i USA, dro han selv til det aktuelle nabolaget hvor foreldrene og barna bodde på vei hjem fra jobb.

Han møtte en nabo i området, som fortalte at han hadde hørt barnestemmer fra huset, men at barna ikke hadde vært ute.

Ei uke seinere ble barna tatt hånd om av barnevernets akuttjeneste.

- Mine første tanker handlet om vaksinasjoner, tannhelsetjenesten og alle andre instanser i samfunnet som man på et eller annet vis må ha kontakt med. Hvorfor har ingen slått alarm? I ettertid kan jeg synes at det burde ha ringt noen bjeller et sted etter alle disse åra, sier skolesjefen.

Henla anmeldelsen

Da barnevernet overtok omsorgen for barna til foreldrene, anmeldte de samtidig foreldrene.

Etterforskningen ble deretter henlagt, åtte dager etter at den ble innledet.

- Saken ble henlagt fordi det ikke gikk an å bevise lovbrudd, sier politiets pressetalsperson Ewa-Gun Westford til Expressen.

Kommunen klaget på avgjørelsen fra påtalemyndighetene, men klagen ble ikke tatt til følge.

Ystad kommune ønsker ikke å kommentere saken.