Holdt det første valgløftet - ut av Syria og Irak

Canadas nyvalgte statsminister har allerede ringt Obama.

 SOM SIN FAR PIERRE TRUDEAU:  Det liberale partiet gjorde et brakvalg i Canada i helgen, og Justin Trudeau blir ny statsminister - her under seierstalen i Montreal søndag. Foto: Chris Wattie, Reuters/NTB Scanpix.
SOM SIN FAR PIERRE TRUDEAU: Det liberale partiet gjorde et brakvalg i Canada i helgen, og Justin Trudeau blir ny statsminister - her under seierstalen i Montreal søndag. Foto: Chris Wattie, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Canadas nyvalgte statsminister Justin Trudeau (43) har ringt til USAs president Barack Obama og gitt beskjed om at landets kampfly hentes ut av Syria og Irak.

Trudeau var ikke sein med å ta det første skrittet for å oppfylle et av de mange valgløftene som trolig vil innebære en stor kursendring for kanadisk politikk.

I telefonsamtalen med Obama understreket den påtroppende statsministeren at Canada i høyeste grad forblir medlem av den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Men kanadiske fly skal ikke lenger delta i luftkrigen. Trudeau vil imidlertid ikke gi noen dato for når kampflyene trekkes ut.

 UT AV SYRIA:  En CF-18 Hornet fra Canadas luftforsvar over baltisk luftrom i 2014 - her sammen med en F-16 fra Portugal. Illustrasjonsfoto: Ints Kalnins, Reuters/NTB Scanpix.
UT AV SYRIA: En CF-18 Hornet fra Canadas luftforsvar over baltisk luftrom i 2014 - her sammen med en F-16 fra Portugal. Illustrasjonsfoto: Ints Kalnins, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

- Vi ønsker å sikre at overgangen gjøres på skikkelig vis, sa Trudeau da han møtte pressen i Ottawa dagen etter at hans liberale parti sikret seg rent flertall i nasjonalforsamlingen.

Canada, som har vært styrt av konservative Stephen Harpers regjering i ni år, var blant de første landene som sendte kampfly til den USA-ledede koalisjonen mot ekstremistgruppen IS i Syria og Irak.

Landets CF-18-fly skulle etter planen være i styrken fram til mars neste år. Kampoppdraget skal nå avsluttes, mens de kanadiske militærrådgiverne forblir i regionen.

(NTB - AFP).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram