HEMMELIGE BILDER: Russland har frigitt tidligere hemmeligstemplede bilder av verdens største atombombeeksplosjon. Video: Sovjetunionen Vis mer

Holdt dette hemmelig

Snart 60 år er gått siden Sovjetunionen detonerte den hemmelige «Tsar-bomba» over Novaja Zemlja. Først nå har Russland gitt ut videoer av det som ennå er verdens største kjernefysiske eksplosjon.

Publisert
Sist oppdatert

Til dags dato er hydrogenbomba som ble detonert over arktiske Novaja Zemlja en oktoberdag i 1961, regnet som det kraftigste kjernefysiske våpenet som noensinne er produsert og testet.

Eksplosjonen «Tsar-bomba», som den het, forårsaket klokka 11.32 Moskva-tid er likeledes regnet som den kraftigste kjernefysiske eksplosjonen som noensinne har gått av.

Nå, nesten 59 år seinere, har det russiske statlige atombyrået Rosatom delt til nå hemmelige videoopptak av bombetoktet og eksplosjonen. Det melder Reuters.

65 000 meter høy

De hemmelige videoopptakene inngår i en dokumentar det statlige byrået har fått laget, i forbindelse med Russlands 75-årsmarkering av sin atomindustri.

Selv om tittelen på dokumentaren, «Test av en ren hydrogenbombe med en kraft på 50 megatonn», kanskje ikke fenger, gjør bildene definitivt det.

Klimakset kommer om lag 22 minutter ut i dokumentaren.

Da ser man video et Tupolev-bombefly av typen Tu-95 med stø kurs mot Novaja Zemlja, en russisk øy nord for polarsirkelen. Bombeflyet slipper så «Tsar-bomba», og flyr videre.

Bombas fall ble senket av en fallskjerm, og da den nådde 4000 meter over bakken, detonerte den 27 000 kilo tunge «Tsar-bomba».

Detonasjonen forårsaket en enorm eksplosjon, og dannet en 65 000 meter høy soppsky.

ARKTIS: Russland og Vladimir Putin setter inn store ressurser på å dominere havområdene nord i Arktis. Video: CNN Vis mer

3300 ganger kraftigere

Bomba ble utviklet mellom 1956 og 1961 da Sovjetunionen og USA knivet i atomvåpenkappløpet, skriver Reuters. Hvis du måler i kraft, vant Sovjetunionen det kappløpet med «Tsar-bomba».

Bomba skal ha vært 3300 ganger kraftigere enn den amerikanske atombomba som jevnet den japanske byen Hiroshima med jorda mot slutten av andre verdenskrig.

«Tsar-bomba»s eksplosjon var langt kraftigere enn USAs kraftigste atomeksplosjon. Den ble på sin side forårsaket av en 15 megatonn kraftig hydrogenbombe kalt «Castle Bravo», og ble detonert i 1954, skriver Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer