Holdt døtre skjult i fire og et halvt år

Nå er faren dømt for kidnapping.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barna ble holdt borte fra sin mor i Oslo i hele fire og et halvt år, skjult i England, Somalia, Dubai og endelig Tanzania.

I 2003 hadde 37-åringen den daglige omsorgen for den eldste datteren, født i 1998. Dette for at barnets mor skulle få mer ro til å konsentrere seg om skolearbeid. Mora samtykket etter hvert til at faren tok med seg dattera til England høsten 2003.

Seinere samme høst ga hun også klarsignal til at den yngste dattera, født i 2000, skulle få følge etter. Ved juletider tok faren med seg barna til Somalia, og noen måneder seinere til Dubai, hvor han fikk arbeid. Da barna imidlertid ikke fikk oppholdstillatelse, flyttet familien til Tanzania.

Interpol

Barna begynte i en internasjonal barnehage, og fortsatt seinere på en internasjonal skole. 37-åringen giftet seg i Tanzania, og fikk et barn i 2007.

37-åringen ble anmeldt av barnas mor, og han ble etterlyst internasjonalt. Det er klart at mora sto i fare for å miste barna for alltid.

I mai 2008 kom 37-åringen alene tilbake til Norge, og han ble arrestert. 37-åringen har siden sittet varetektsfengslet. Dette på grunn av faren for unndragelse av straff.

Etter arrestasjonen har 37-åringen imidlertid samarbeidet med politiet, og han har erkjent straffskyld for kidnapping. Han sørget for at døtrene ble levert til Den norske ambassaden i Dar-es-Salaam. Mora reiste dit, og tok dem med hjem til Norge.

Ifølge tingretten ville det neppe vært mulig å få barna til Norge uten 37-åringens bistand.

Ubetinget

Tingrettsdommer Reidun Eik skriver i dommen at retten ser svært alvorlig på at 37-åringen holdt barna borte fra moren i fire og et halvt år, og at det av allmennpreventive grunner må reageres strengt i slike saker. I formildende retning trekker hun imidlertid fram at 37-åringen har vært samarbeidsvillig etter arrestasjonen i mai.