<strong>SUNN FORNUFT:</strong> - Vi har også oppfordret FMO til å utvise mer åpenhet i praktiseringen av regelverket, her er det rom for å ta i bruk mer godt skjønn og sunn fornuft, sier EU-minister Frank Bakke-Jensen. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
SUNN FORNUFT: - Vi har også oppfordret FMO til å utvise mer åpenhet i praktiseringen av regelverket, her er det rom for å ta i bruk mer godt skjønn og sunn fornuft, sier EU-minister Frank Bakke-Jensen. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

EØS-midlene:

Holdt EØS-juks hemmelig: Nå snur Norge og Island etter Dagbladet-avsløringer

- Vi kommer nå til å forandre retningslinjene, sier EU-minister Frank Bakke-Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I en serie artikler har Dagbladet skrevet om hemmeligholdet rundt de norske EØS-milliardene.

Husker du Dagbladets artikkel om den fengslede polske ordføreren Piotr, som levde et luksusliv på norske EØS-penger?

Vi måtte reise til Polen for å få hull på saken. Grunnen er at Norge i forhandlinger med Island og Liechtenstein har blitt enige om et spesial-regelverk for innsyn. Der polske myndigheter ga Dagbladet fullt innsyn om ordførerens svindel, måtte norske ansatte ved Financial Mechanism Office (FMO) i Brussel slå hånden av Dagbladets innsynsforespørsel.

De valgte å holde følgende opplysninger hemmelig:

  • Navnet på prosjektet
  • Personen som var ansvarlig
  • Den totale summen på prosjektet
  • Navnet på distriktsdomstolen som dømte i saken
  • Kommunen som var involvert
  • Dommen mot personen som var involvert

Polske myndigheter derimot, ga Dagbladet fullt innsyn i dokumentet.

Ved å dra i pilen under, kan du sammenligne hemmeligholdet Norge er enige med Island og Liechtenstein om, med polsk åpenhet:

FØR OG ETTER: Norsk åpenhet til venstre, polsk åpenhet til høyre.

Hemmeligholdet gjelder ikke bare ordfører-saken, men samtlige prosjekter som Dagbladet har bedt om innsyn i hvor FMO mener det har foregått uregelmessigheter.

EØS-FIASKO: Ordfører Piotrs knall og fall er godt kjent i Krasnik, men fortsatt er helt sentral informasjon om den norske EØS-fiaskoen hemmeligstemplet. Dagbladet fant noen av svarene i Polen. Video: Tomm W. Christiansen og Gunnar Thorenfeldt. Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/nyheter/ordforer-piotr-51-levde-luksusliv-pa-norske-eos-penger/68546756 Vis mer

Island snur

Norske ansatte i tilsynsorganet FMO får nemlig ikke lov til å utvise norsk åpenhet overfor Dagbladet, men er henvist til å følge EFTAs regler for dokumentinnsyn, siden FMO er tilknyttet EFTA.

Reglene har vist seg langt mer restriktive enn den norske offentlighetsloven.

Helt inntil nylig har islandske myndigheter også avvist Dagbladets ønske om innsyn i dokumenter om EØS-jukset hos det islandske utenriksdepartementet.

Etter at saken om det kontroversielle hemmeligholdet ble snappet opp av den islandske avisa Fréttablaðið, snur nå de islandske myndighetene.

- Vi vil gi Dagbladet og Fréttablaðið tilgang til alle dokumenter dere har bedt om, sier informasjonsdirektør i det Islandske Utenriksdepartementet, Andri Lúthersson til Dagbladet.

Norge snur

Nå sier Norge at de også går inn for nye regler.

- Jeg har lovet å ta opp dette med våre partnere Island og Liechtenstein. Det er nå gjort; spørsmålet var oppe på styringsgruppemøtet i Brussel nylig, hvor det ble besluttet at retningslinjene for dokumentinnsyn skal revideres, sier EU-minister Frank Bakke-Jensen til Dagbladet.

Han sier ikke hva disse nye retningslinjene konkret vil gå ut på.

- Nye retningslinjer vil bli vedtatt om kort tid. Vi har også oppfordret FMO til å utvise mer åpenhet i praktiseringen av regelverket, her er det rom for å ta i bruk mer godt skjønn og sunn fornuft, sier Bakke-Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer