Holdt gissel mens han drepte

Mens raneren holdt den ene politimannen nede, skjøt og drepte han den andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Da ransalarmen gikk, ble en sivilkledd politimann sendt til banken for å observere.

Politimannen ble tatt som gissel av en av ranerne utenfor banken.

Han ble presset ned i bakken med våpen rettet mot hodet. Mens raneren holdt politimannen i sjakk, skjøt han flere skudd mot en patruljebil, og drepte politimannen som satt inni.

Politikorpset er i sjokk over at en av kollegaene ble regelrett plaffet ned under det særdeles brutale ranet.

Dagbladet.no har snakket med et øyevitne som befant seg i i nærheten av ranet i dag morges. Vitnet forteller at det var masse bråk fra gata. Da hun kikket ut vinduet så hun to sivilkledde menn stå bak hjørnet. Litt lenger borte så hun også en svartkledd mann.

- Han hadde en stor pistol. Jeg trodde først at han var politi. Men så snudde jeg meg bort et lite øyeblikk og plutselig gikk den ene sivilkledde ned på kne med hendene over hodet, sier hun til Dagbladet.no.

Litt etter reiste mannen seg og gikk mot den sortkledde. Vitnet la ikke merke til om han la igjen noe våpen. De to forsvant rundt et hjørne. Like etter startet skytingen og en liten stund etter det igjen, kom den sivilkledde løpende i full fart opp mot tinghuset i Stavanger.

Stavanger sentrum lignet på en krigssone like etter at ranerne slo til. Iført hjelmer, kjeledresser, skuddsikre vester, og gassmasker, slo de til både mot banklokalene og politistasjonen ved 08-tida i dag morges. De var bevæpnet med automatpistoler og automatgevær.

En lastebil ble kjørt ned til garasjeporten på politihuset og satt i brann.

Tåregassgranater ble brukt både mot politihusets hovedinngang og ved banken. Da politiet kom fram til banken havnet de i skuddveksling med de godt bevæpnede ranerne. En politimann ble drept, og minst en av ranerne skal være skadet.

- Vi vet ikke hvor mange ranere det var, men det er snakk om minst åtte, sa politimester Olav Sønderland på en pressekonferanse 11.30.

Ranet bærer preg av å være svært godt organisert. Vitner forteller at de bar flere sekker ut i fra banklokalene og inn i tre av fluktbilene - en sølvgrå Saab og en Range Rover, samt muligens en Ford Excursion - som stod utenfor banken.

Det var her skuddvekslingen med politiet startet. Ranerne skal også ha brent av flere skuddsalver i fra bilene mens de kjørte i full fart gjennom Stavanger sentrum. De strødde etter seg pigger for å punktere dekkene på eventuelle etterfølgere.

Et av øyenvitnene Dagbladet.no har snakket med, så ranerne flykte, og punkterte selv på en av piggene.

-Ruten som ble fulgt, må ha vært godt planlagt fordi man må være lommekjent i Stavanger for å kjenne til denne ruten. Jeg fikk punktert det ene hjulet da jeg kjørte videre.

Fire biler - trolig alle benyttet under ranet, ble senere funnet i full fyr i Sørmarka, sør-vest for Stavanger sentrum. Politiet ber alle som kan ha sett noe, melde seg til politiet i Rogaland på telefon 51899090.

- Publikum må opptre med forsiktighet, advarer politimesteren.

Vet du noe? Tips oss!

KRIGSSONE: Stavanger sentrum ser i dag ut som en krigssone. Tungt bevæpnet politi søker fortsatt etter de brutale ranerne som drepte en av deres kolleger.
DREPT: I denne kommandovogna satt politimannen som ble skutt og drept.
PIGGER: Ranerne strødde om seg med pigger for å punktere dekkene til politipatruljer som forsøkte å følge etter.
I BRANN: De anntatte fluktbilene stod i lys lue på Sørmarka, sør-vest for Stavanger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer