Holdt gravid kvinne innesperret i 24 timer

Folloklinikken brøt menneskerettighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Folloklinikken handlet i strid med menneskerettighetene da en gravid kvinne for fire år siden ble tvangsundersøkt og innesperret i 24 timer.

Kvinnen ba om hjelp i forbindelse med fødselsdepresjon, da hun fikk tilbud om et lavterskeltilbud hvor hun skulle begynne på et antipsykotisk legemiddel som hun visste kunne gi alvorlige skadevirkninger.

Kvinnen ble deretter utsatt for tvangsmessig legeundersøkelse og holdt innesperret på psykiatrisk sykehus i 24 timer, skriver Klassekampen. Mot sin vilje ble hun også skilt fra datteren sin. Alle disse forholdene representerer brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), fastslår Oslo tingrett.

Folloklinikken er et distriktspsykiatrisk senter som er en del av Aker universitetssykehus. Legen som sto for innleggelsen, har i ettertid vedgått at han gjorde feil.

Advokat Knut Rognlien som forsvarte kvinnen, mener dommen bør føre til skjerpede rutiner i helsevesenet. Rognlien mener det ikke er sjeldent at sterke, men normale sorg- og stressreaksjoner blir forvekslet med psykotiske reaksjoner, og at folk som trenger støtte og noen å snakke med, blir tilbudt antipsykotiske medisiner isteden.

Jurist og menneskerettighetsekspert Gro Hillestad Thune mener denne saken viser at menneskerettigheter ikke bare dreier seg om tortur, drap og ytringsfrihet. (NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer