Historisk funn:

Holdt hemmelig
i 15 år

Et 340 år gammel skip som sank mens det bar en framtidig konge, ble funnet i 2007. Funnet ble først avslørt nå nylig.

FUNNET: Det 340 år gamle krigsskipet ble oppdaget etter at en kanon ble sett av dykkere på havbunnen. Foto: Norfolk Historic Shipwrecks/AP/NTB
FUNNET: Det 340 år gamle krigsskipet ble oppdaget etter at en kanon ble sett av dykkere på havbunnen. Foto: Norfolk Historic Shipwrecks/AP/NTB Vis mer
Publisert

The Gloucester gikk på grunn utenfor kysten av Norfolk i Storbritannia i 1682. Hendelsen tok nesten livet av hertugen av York, som seinere ble kong James II av England.

Skipsvraket har aldri blitt funnet selv om mange har søkt etter det historiske fartøyet. Trodde man.

Nå viser det seg nemlig at skipsvraket ble oppdaget av dykkere i 2007, men ble først avslørt nå nylig på grunn av «sikkerhetsmessige årsaker», melder BBC.

Det viser seg at skipet som sank til havbunnen for 340 år siden befant seg 45 kilometer fra Great Yarmouth-kysten i Norfolk, som ligger øst i Storbritannia.

DRAMA: Da Color Line-skipet «Color Fantasy» skulle sette kursen mot Tyskland, møtte det en fritidsbåt som ikke ville flytte seg. Det ble det dramatikk av. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Siri Tolfsby Vis mer

Kunne endret historien

Katastrofen - der hundrevis av passasjerer og mannskap omkom - kunne endret Storbritannias historie drastisk, melder professor Claire Jowitt til BBC.

Den daværende hertug James av York kom seg av det synkende skipet i siste øyeblikk og overlevde. Han var den katolske arvingen til den protestantiske tronen i ei tid som var preget av stor religiøs- og politisk uro.

Jowitt, som er professor for maritim kulturhistorie, basert ved Norwichs University of East Anglia (UEA) er klar på hva funnet av The Gloucester betyr.

- På grunn av omstendighetene rundt forliset, kan dette være den mest betydningsfulle historiske maritime oppdagelsen siden hevingen av Mary Rose i 1982, sier Jowitt til BBC.

Hun mener oppdagelsen er med på å endre forståelsen av 1600-tallets sosiale, maritime og politiske historie.

- Det er et enestående eksempel på undervannskulturarv av nasjonal og internasjonal betydning, sier Jowitt før hun fortsetter:

- Hele historien om The Gloucesters siste reise og dens ettervirkninger må fortelles på nytt.

De som fant skipet

Brødrene Julian og Lincoln Barnwell, deres avdøde far, vennen James Little og en annen navnløs venn, brukte fire år på dykkeekspedisjoner for å finne The Gloucester.

De forteller at teamet nesten hadde gitt opp søket etter det historiske skipet før de plutselig oppdaget en stor kanon på havbunnen.

- Det var fryktinngytende og virkelig vakkert, sier Lincoln.

- Det føltes umiddelbart som et privilegium å være der, det var så spennende. Vi var de eneste menneskene i verden på det tidspunktet som visste hvor vraket lå - det var spesielt, og jeg vil aldri glemme det.

Broren hans Julian sa at de i utgangspunktet ikke hadde noen anelse om hvor historisk betydningsfullt The Gloucester var.

- Vi var sikre på at det var Gloucester, men det er andre vrak der ute med kanoner, så det måtte fortsatt bekreftes.

Julian er tydelig på at det fortsatt er en enorm mengde kunnskap å hente fra vraket, som vil komme Norfolk og nasjonen til gode.

Derfor ble funnet holdt skjult

Selv om teamet oppdaget det 340 år gamle skipet i 2007, var det ikke før skipsklokka ble funnet i 2012 at forsvarsdepartementet identifiserte det.

Siden den gang har området - i internasjonalt farvann - måttet beskyttes. Det er grunnen til at funnet først nå blir offentliggjort.

Den konkrete plasseringen av funnet er ennå ikke avslørt.

En stor utstilling er planlagt å stå fra februar til juli i 2023 på Norwich Castle Museum.

Et tilhørende forskningsprosjekt vil også undersøke omstendighetene rundt tragedien.

Mange mennesker med ulik kulturell bakgrunn mistet livet under skipsforliset, og historikere vil sørge for at historiene deres blir fortalt, sa UEA.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer