Holdt hemmelig i 20 år, men nå kan de ha funnet Bosnias største massegrav

Ofrene ble skutt, drept og kastet i graven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En massegrav som i 20 år er blitt holdt hemmelig, er nå funnet i Tomasica i Bosnia. Området kan snart kalles den største massegraven noensinne funnet av ofrene for etnisk rensing i landet, skriver Reuters.

Det bosniske instituttet for savnede personer har lenge visst at det i området skulle ligge en massegrav etter krigen som pågikk fra 1992 til 1995 - de visste bare ikke nøyaktig hvor. Ingen av de som selv hadde sett hva som foregikk, ville avsløre detaljene.

- Snakker endelig - Vi hadde holdt på med etterforskningen i to år, og endelig fant vi noen som var villige til å snakke, sier lederen for rettsmedisinerne, Mujo Begic.

Ofrene, den yngste en 18 måneder gammel baby, var alle bosniere som skulle drives ut av landet - eller i verste fall utryddes. Alle ofrene ble skutt og drept før de ble kastet i massegraven, ifølge rettsmedisinere.

- Stinkende liklukt Vitner mener at det i utgangspunktet lå rundt 1000 lik i graven, men at flere skal ha blitt grav opp og flyttet til andre steder, for å skjule ugjerningen.

Denne uka ble det funnet 18 lik i den aktuelle graven.

«Mens bulldosere fjernet lag på lag av tjukk leire, steg den stinkende, altoverskyggende stanken av råtne lik opp», skriver Reuters.

De første likene rettsmedisinerne fant, i august, lå begravd sju meter under bakken. Så langt er 240 lik gravd opp i området. Det var først etter at serberne begynte å prate - og fortalte hvor graven kunne ligge, at massegraven ble funnet.

Dømt til 230 år Fortsatt er det mange gravplasser i området som ennå ikke er funnet.

Så langt er den største massegraven i eks-jugoslaviske republikken, Crni Vrh Øst i Bosnia, talt til 629 lik. Så mange som 100 000 mennesker ble drept i den bosniske krigen, som beskrives som den verste krigshendelsen Europa siden Holacaust, da Bosnia løsrev seg fra serbia-dominerte Jugoslavia.

Krigsforbryterdomstol i Haag har dømt 16 bosniske serbere til totalt 230 år i fengsel for ugjerningene i Prijedor-området, hvor massegraven nå er funnet.

<strong>BEINRESTER:</strong> Rettsmedisinere graver opp lik etter lik i Tomasica-området i Bosnia. Foto: Reuters / Dado Ruvic / NTB Scanpix
BEINRESTER: Rettsmedisinere graver opp lik etter lik i Tomasica-området i Bosnia. Foto: Reuters / Dado Ruvic / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer