Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Holdt historisk møte

Kim Jong-un er den første nordkoreanske lederen til å sette sine ben i nabolandet siden Korea-krigen tok slutt i 1953.

MØTE: I natt møtes Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in ved grensa mellom landene. Der skal det holdes fredssamtaler. Foto: NTB Scanpix
MØTE: I natt møtes Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in ved grensa mellom landene. Der skal det holdes fredssamtaler. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas president Kim Jong-un og den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in innledet et toppmøte i grensebyen mellom de to landene.

Kim er den første nordkoreanske lederen til å krysse grensen til Sør-Korea siden 1953.

Kim gikk smilende mot delelinjen midt i den demilitariserte sonen mellom de to landene klokken 2.30 norsk tid.

Her sto den sørkoreanske presidenten på motsatt side og strakte ut hånden. De to lederne hilste og delte et par ord før Kim tok steget over linjen som første nordkoreanske leder på 65 år.

- Jeg er glad for å møte deg, sa Moon til Kim.

Historisk: I natt ble Kim Jong-un den første nordkoeranske lederen siden 50-tallet til å krysse grensa til Sør-Korea. Foto: NTB Scanpix
Historisk: I natt ble Kim Jong-un den første nordkoeranske lederen siden 50-tallet til å krysse grensa til Sør-Korea. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kim og Moon hånd i hånd

Deretter så det ut til at Kim spurte Moon om han ville ta steget over på den nordkoreanske siden. Moon nikket og tok imot Kims utstrakte hånd og ble så ledet over på motsatt side. De to sto hånd i hånd mens de smilte til kameraene. Eksperter CNN har snakket med, omtaler dette som et viktig symbol.

Kim og Moon gikk så nedover en knall rosa løper som tegnet opp veien fra delelinjen og ned til Fredshuset hvor de to avholder toppmøtet. Langs løperen sto et stort orkester i tradisjonelle drakter, samtidig som det ble holdt æresvakt for de to lederne.

- Ny historie

Delegasjonene fra begge land stilte seg så opp for fotografene, før Kim og Moon fortsatte ferden mot Fredshuset. I gjesteboken inne i Fredshuset signerte Kim:

- En ny historie begynner nå – ved begynnelsen av historien og fredsperioden.

Både nordkoreanske atomvåpen og en permanent fredsavtale mellom landene ble diskutert

Kommer gjerne igjen

Moon sa han kunne vise Kim «mange finere steder enn dette om du kommer til Det blå huset», som er det sørkoreanske presidentpalasset.

- Virkelig? Jeg kommer gjerne til Det blå huset når som helst om du inviterer meg, sa Kim ifølge Moons talsmann.

Kim skal også ha sagt til Moon at han ikke lenger ville «ødelegge nattesøvnen» hans med missiltester, ifølge nyhetsbyrået AP.

PUBLIKUM: Flere personer har allerede stilt seg opp for å få med seg det historiske øyeblikket. Foto: NTB Scanpix
PUBLIKUM: Flere personer har allerede stilt seg opp for å få med seg det historiske øyeblikket. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Et symbolsk møtebord

Samtalene mellom Kim og Moon ble holdt rundt et ovalt bord som måler nøyaktig 2.018 millimeter bredt – for å symbolisere året møtet holdes. Mens de satt ansikt til ansikt ved bordet, byttet de to på å ta ordet og å dele egne ønsker og håp for møtet.

- Våren kan ha kommet til den koreanske halvøya, sa Moon. Han beskrev Kims beslutning om å krysse grensa til sør som «modig» og som et «symbol for fred», og la til at han håpet de sammen ville komme fram til «modige beslutninger».

Kim svarte at han så fram til ektefølte, ærlige og oppriktige samtaler med Moon.

- Jeg kom hit fast bestemt på å sende et startsignal ved begynnelsen av en ny historie, sa Kim, som satt midt imellom søsteren Kim Yo-jong og den nordkoreanske lederen for interkoreanske forbindelser.

USA positive

Det hvite hus mener møtet i Panmunjom er et «framskritt mot fred og velstand for hele den koreanske halvøya».

Det hvite hus sier også i uttalelsen at USA ser fram til å «fortsette diskusjonene i forberedelsene til det planlagte møtet mellom president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i de kommende ukene.»

Første toppmøte på 11 år

Sør og nord har offisielt vært i krig siden 1950. I 1953 kom en våpenhvile på plass, men den har aldri blitt etterfulgt av en varig avtale om fred.

Fire ganger tidligere har de to landene på Koreahalvøya prøvd å avslutte fiendskapet, men hver gang har forsøket av ulike grunner mislyktes.

Fredagens møte er første gang Kim og Moon møtes, samtidig som det er det første toppmøtet mellom nord og sør på 11 år.

MØTESTEDET: Den demilitariserte sonen som markerer skillet mellom Nord- og Sør-Korea er kjent for bildene hvor soldater fra begge land stirrer på hverandre. Foto: NTB Scanpix
MØTESTEDET: Den demilitariserte sonen som markerer skillet mellom Nord- og Sør-Korea er kjent for bildene hvor soldater fra begge land stirrer på hverandre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mulig fredsavtale

På bordet ligger en mulig fredsavtale mellom de to erkefiendene. Foran dette toppmøtet er sjansene bedre, mener historiker og Asia-forsker Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

- Dette møtet er fundamentalt viktig. Prosessen mellom de to landene kan føre til varig fred og samarbeid. Det vil fjerne hele grunnlaget for en stormaktskonflikt om Korea, har han framholdt til NTB.

Etter dagens første møte reiser nordkoreanerne etter planen tilbake på sin side av delelinjen for å spise lunsj. Senere skal Kim og Moon plante et tre som symboliserer fred og velstand.

Deretter er det klart for en ny runde med diskusjoner, før det er meningen at de to lederne skal undertegne en avtale og komme med en felles uttalelse.

Til slutt skal de spise middag sammen, og menyen er allerede blitt offentliggjort. De vil blant annet få servert en potetrett som skal minne diktatoren Kim Jong-un på tiden da han gikk på skole i Sveits.

Korea-konflikten

  • 1945: Korea, som har vært en japansk koloni siden 1910, blir etter andre verdenskrig delt i en russisk okkupasjonssone i nord og en amerikansk i sør.
  • 1948: Okkupasjonssonene omdannes til to uavhengige stater.
  • 25. juni 1950: Nordkoreanske styrker går inn i Sør-Korea for å tvinge fram en gjenforening av landet. Flere millioner mennesker ble drept i konflikten hvor Nord-Korea og Kina kjempet mot Sør-Korea og FN-styrker anført av USA.
  • 27. juni 1953: Koreakrigen avsluttes med en våpenhvile, som aldri er blitt fulgt opp av en fredsavtale.
  • 1972: Nord- og Sør-Korea undertegner en intensjonserklæring om fredelig gjenforening, men 45 år senere er konflikten fortsatt fastlåst.
  • 5. mars 2018 reiser en sørkoreansk regjeringsdelegasjon til Nord-Korea for første gang på ti år.
  • Noen dager senere blir det kjent at USAs president Donald Trump har takket ja til et toppmøtet med Kim Jong-un.
  • 21. april sier Kim Jong-un at landet vil innstille testoppskytinger av raketter og atomprøvesprengninger.
  • 27. april skal Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in møtes i Panmunjom i den såkalte demilitariserte sonen mellom de to landene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media