Holdt igjen farget musiker

Selv om alle papirer var i orden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Musikeren Sibu Sisiwe Ncube fra Zimbawe ble holdt igjen av tollerne på Torp i Sandefjord da hun landet onsdag kveld, melder NRK.

Kvinnen har vært i Norge syv ganger tidligere og er invitert til å opptre under hundreårsfeiringen. I går kveld opptrådte hun på hundreårsmarkeringen på Voksenåsen i Oslo sammen med blant annet Mari Boine.

Ble holdt igjen

Men besøket startet ikke helt som planlagt: Da Ncube landet onsdag kveld fra London, ble hun og datteren (20) stoppet av politiet i tollen. Det hjalp ikke at de to hadde gyldig pass og gyldig visum, samt invitasjon fra arrangørene av hundreårsmarkeringen til å opptre.

- De ville ikke tro meg, sier Ncube til Dagbladet.no.

Artisten opptrer med gruppen Women\'s Voice og har reist mye. Hun er vant til å bli stoppet og stilt spørsmål i tollen.

- Men jeg har aldri, aldri, aldri opplevd noe sånt. Hvis dette hadde vært min første tur til Norge, så hadde jeg aldri kommet tilbake. De behandlet meg som om jeg var kriminell. Vanligvis er alt i orden på ti minutter når papirene er korrekte. Men norsk politi holdt meg tilbake i en time. Dette var ekstremt, sier kvinnen.

Politiet lurte blant annet på hva hun drev med, om hun hadde med seg penger og hvorfor hun bare hadde to stempler i det nye passet sitt når hun reiste mye.

- Jeg forklarte at jeg ikke kan reise med det gamle passet mitt og ba om å få hente invitasjonen til hundreårsmarkeringen fra bagasjen min, men fikk det ikke, sier Ncube.

Måtte sove på flyplassen

Situasjonen løste seg først da en norsk musiker fra Women\'s Voice snakket med politiet. Men da hadde Ncube og datteren fått et annet problem:

Siste buss fra Torp til Oslo og hotellet i Voksenåsen hadde allerede gått. Det endte med at de to satt våkne i ankomsthallen på flyplassen hele natta. Først torsdag morgen kom de seg til Oslo.

- Vi hadde ikke noe sted å gå. En av politimennene sa til og med at vi forsinket ham, han skulle ha vært hjemme for lenge siden. Vi endte jo opp med å prøve å sove på en benk.

Ncube understreker ironien i at hendelsen skjedde da hun skulle opptre på en frihetsfeiring.

- Hundreårsmarkeringen handler om frihet. Dette var det motsatte, det var rasisme. De må endre tankemåten sin, sier hun.

President i Odelstinget og stortingsrepresentant for SV, Ågot Valle, reagerte i dag sterkt på behandlingen som artisten fikk da hun landet. Til NRK sier Valle at hun vil be kulturminister Valgerd Svarstad Haugland om å se på saken.

Ved Sandefjord lufthavn får Dagbladet.no bekreftet av lufthavnsjef Alf-Reidar Fjeld at to personer tilbrakte natta i terminalen mellom onsdag og torsdag. Ved Vestfold politidistrikt var det i går kveld ingen som kunne kommentere saken.