Holdt kjeft om selvmordsbomber

Selvmordsbomberen fortalte de to israelsk-palestinske kvinnene at «noe forferdelig ville skje». De gikk av på neste stopp. 20 minutter senere drepte selvmordsbomberen ni personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To israelske-arabiske kvinner er arrestert, mistenkt for ikke å ha varslet om en selvmordbombe, melder israelsk politi i dag. De to kvinnene er begge 19 år gamle og studerer til å bli sykepleiere.

Søndag satt de to kvinnene på en buss som gikk fra kystbyen Haifa til Safed nord i Israel. En palestiner ombord skal ha tatt kontakt og varslet om at «noe forferdelig ville skje», skriver nyhetsbyrået AP.

De to kvinnene skal ifølge den lokale politisjefen Ilan Harush ha gått av bussen uten å varsle sine medpassasjerer. De skal heller ikke ha varslet politiet etter at de kom seg trygt av bussen. 20 minutter seinere gikk en bombe av, og tok livet av selvmordsbomberen og ni passasjerer.

- Hvis politiet hadde visst om dette kunne vi stanset bussen tidligere og fire personer som ble drept utenfor bussen da den eksploderte kunne blitt reddet, sier Harush til AP.

Kvinnene ble arrestert tidligere i uka på grunnlag av flere vitneobservasjoner, og politiet regner med å reise tiltale i morgen. Politiet sier at kvinnene trodde de ikke hadde plikt til å melde fra.

- Vi sier at alle innbyggere som har denne typen informasjon må si i fra ed en gang til politi og redningsmannskaper, sier Harush til israelsk radio.

Palestinere drept av selvmordsbombere

Flere israelske statsborgere med palestinsk bakgrunn har blitt drept av selvmordsbombere de siste månedene. De såkalte israelske araberne, som er palestinere som ble boende innefor Israels grenser etter at staten ble opprettet i 1948, og deres etterkommere, utgjør circa en femtedel av landets befolkning. Palestinerne i Gaza, Vestbredden og i Øst-Jerusalem inngår ikke i denne gruppen.

I går gikk Israels innenriksminister inn for å ta statsborgerskapet fra israelere med palestinsk bakgrunn som er innblandet i terrorhandlinger. Det er ikke reist noe forslag om å gjøre det samme med jøder som f.eks. selger våpen til palestinere eller på annen måte er innbladet i angrep mot israelske mål. Statsminister Ariel Sharon støtter planen.

<B>TOTALT ØDELAGT: Bussen ble sprengt fullstendig i filler da selvmordsbomberen utløste bomben.
VARSLET BOMBEN: Selvmordsbomberen varslet om hva som skulle skje til to kvinner på bussen. De valgte å ikke si noe og forlate bussen. En ambulansesjåfør sjekker tilstanden til en av de skadde. En av de døde ligger ved siden av.
<B>50 SKADD: Denne kvinnen ble brakt til sykehus med helikopter etter selvmordsangrepet på bussen.
DREPTE NI: Selvmordsbomberen drepte ni og seg selv. I tillegg ble 50 skadd, 20 av dem alvorlig.