Holdt kjeft om sexdom - fikk ny jobb.

Sykepleieren som skal ha begått overgrep mot tre psykiatriske pasienter, ble i 1998 dømt for å ha hatt sex med en tidligere pasient.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til dommen, ble han fratatt muligheten til å jobbe som sykepleier i halvannet år. Da tobarnsfaren fikk tilbake sin autorisasjon, søkte han jobb på et rehabiliteringssenter. Men under intervjuet ga han ingen opplysninger om at han tidligere var dømt for å ha misbrukt tilliten til en ekspasient.

-  De ansatte har reagert med sjokk, sinne og vantro. Han har hele tida vært en betrodd medarbeider, sier institusjonssjefen til Dagbladet.

La kortene på bordet

Mannen ble fratatt autorisasjonen i 1997, etter å ha hatt sex med en tidligere pasient. Han la i retten alle kortene på bordet, og ble idømt 30 dagers betinget fengsel.

I starten av januar 1999 fikk han autorisasjonen tilbake av Statens helsetilsyn. Bare tre måneder etter fikk han ny jobb.

Men for en måned siden sto tre kvinnelige pasienter fram og hevdet at han hadde begått overgrep mot dem på senteret i løpet av det siste året. Ledelsen kontaktet Fylkeslegen umiddelbart, og pleieren ble suspendert.

Først da mannen ble konfrontert med opplysningene fra kvinnene, valgte han å fortelle sin sjef om sexdommen.

Ifølge institusjonssjefen er det ikke mulig for ham som arbeidsgiver å få sjekket hvorfor en sykepleier er fratatt autorisasjonen, med mindre vedkommende forteller det selv. Det stilles ikke krav til vandelsattest for sykepleiere.

-  Når myndighetene fratar en person autorisasjonen, og så gir den tilbake, lurer jeg: Hvem er det som skal beskyttes? Sykepleieren eller pasientene? spør han.

-  Jeg vil si takk til pasientene som valgte å stå fram og fortelle om det de har opplevd, og gjort at vi har kunnet ta saken videre. Hvis det er andre pasienter som har noe å fortelle, bør de ta kontakt med oss, sier institusjonssjefen, som i dag leverer inn politianmeldelse.

Sa opp jobben

Sykepleieren sendte i går en e-post til Helsetilsynet, der han gir avkall på sin autorisasjon for all framtid, opplyser fungerende underdirektør Jostein Vist i Helsetilsynet.

-  Hvorfor fikk han autorisasjonen tilbake?

-  Jeg har ikke fått anledning til å sette meg inn i de vurderingene som ble gjort i 1999. Men vårt rettssystem er basert på at man etter en viss tid skal kunne legge ting bak seg, og starte på nytt. I dette tilfellet ble vedkommende vurdert til å være skikket, sier Vist.

Sykepleieren har sagt opp jobben. Han ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

INSTITUSJONEN: Tre psykiatriske pasienter hevder å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av en sykepleier i denne institusjonen.