Holdt kontakt med familien gjennom en glassvegg

Men i dag kunne de klemme hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag klokka 13 kunne pappa Bård Borch Michalsen gi datteren en etterlengtet klem.

Da var legene ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus helt sikre på at Silje Lehne Michalsen var frisk fra ebola og helt smittefri.

Hun dro ut på oppdrag for Leger uten grenser i Sierra Leone, men ble selv smittet med ebola. På grunn av smittefaren har familien i de 15 dagene som er gått siden hun ble bekreftet syk, bare kunnet kommunisere via telefon eller gjennom en glassvegg inn til isolatet.

- Det var en god klem, sier Bård Borch Michalsen til Dagbladet. 

LETTET: Friskmeldte Silje Lehne Michalsen fortalte om sykdommen på en pressekonferanse i dag. Her sammen med Leder for Infeksjonsmedisinsk avdeling Dag Kvale (til venstre) og faren Bård Borch Michalsen. Foto: Nina Hansen.
LETTET: Friskmeldte Silje Lehne Michalsen fortalte om sykdommen på en pressekonferanse i dag. Her sammen med Leder for Infeksjonsmedisinsk avdeling Dag Kvale (til venstre) og faren Bård Borch Michalsen. Foto: Nina Hansen. Vis mer

Dagen i dag har naturlignok vært god for familien.

- Vi har det helt fantastisk. Silje er frisk og smittefri. Oppholdet her på sykehuset er over. Det har vært en veldig god dag, sier han.

Høy dødelighet
Til tross for en dødelighet på mellom 40-90 prosent i tidligere ebola-utbrudd sier han at familien har klart å holde håpet oppe.

- Silje har hele tiden selv vært optimistisk. Vi har også fått den troen om at det kom til å gå bra fra hun ga oss beskjed for 15 dager siden på telefon fra Sierra Leone om at hun hadde ebola. Men selvsagt har humøret svingt i takt med utviklingen i sykdomsbildet, sier han.

Om datteren sier han at hun er seg selv.

- Hun har selvsagt behov for hvile og ro. En hver som har vært på isolat i to uker vil jo være preget av det fysisk. Hun trenger frisk luft, mosjon og godt med mat. Men det er den samme Silje som vi så i Oslo for en måned siden, sier han.

Skulle behandle Lassa-feber
På en pressekonferansen i dag fortalte at Silje Lehne Michalsen om hvordan hun dro til Sierra Leone for å behandle Lassa- feber, en litt mindre farlig sykdom som hun kaller «ebolas ukjente og glemte søskenbarn.»

Mens hun var i Sierra Leone spredde ebola seg i landet og de siste ukene jobbet hun bare med ebolasyke.

- Lørdag 4. oktober følte jeg meg uvel etter jobb. Jeg målte temperaturen og oppdaget at jeg hadde litt feber. Jeg isolerte meg på rommet og fikk tatt en malariatest som var negativ. Dagen etter fikk jeg tatt en blodprøve som testet positivt for ebola, fortalte hun på pressekonferansen.

7. oktober ankom hun Oslo universitetssykehus, fløyet hit i et spesialfly. I dag takket hun sykehuset for behandlingen hun har fått.

Har fått eksperimentell behandling
Leder ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus Dag Kvale er sparsom med opplysninger om hvilken behandling de har gitt den nå friske 30-åringen.

- Vi har hatt tilgjengelig eksperimentelle terapiformer, men vi vil ikke kommentere hva hun har fått. Vi trenger mer tid til å se på dette, sier han, men bekrefter at hun har mottatt eksperimentell behandling.

Holdt kontakt med familien gjennom en glassvegg