Holdt munn om dødsfall

Ledelsen ved Sentralsykehuset i Akershus (SiA) har ikke informert Helsetilsynet om flere dødsfall som skyldes kapasitetsproblemer. Helsetilsynet har reagert umiddelbart, og krever en forklaring på hvorfor et notat om saken datert 19. november er blitt hemmeligholdt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg reagerer sterkt på dette. Slik jeg oppfatter notatet beskrives det at pasienter har dødd på grunn av ressursmangel, og dette skal meldes umiddelbart til fylkeslegen og eventuelt politietterforskes, sier assisterende helsedirektør Lars Hanssen.

Han mener notatet viser at situasjonen ved SiA er mer alvorlig enn både fylkeslegen og Helsetilsynet trodde.

«Graverende»

- Dette er det mest graverende sykehus-dokument jeg har lest i min tid i Helsetilsynet, sier Hanssen.

I det 11 sider lange notatet fremgår det at flere pasienter har dødd på grunn av mangel på respiratorer. Først etter at Romerikes Blad skrev om rapporten tirsdag fikk den assisterende helsedirektøren tilgang til den.

- Innholdet var helt nytt for meg og fylkeslegen i Akershus. Notatet er skrevet av direktør og sjeflege og er adressert til helse- og sosialdirektøren i Akershus. Det står i notatet at man ber om at fylkeslegen får kopi av notatet, men dette har ikke skjedd, sier Hanssen.

Alvorlig

Helsetilsynet reagerte straks etter at notatet var lest i kveld, og kontaktet fylkeskommunens ledelse.

- Situasjonen er så alvorlig at vi har reagert umiddelbart overfor Akershus fylkeskommune. Jeg kontaktet selv fylkesrådmannen i kveld, sier Hanssen til NTB.

- Har du tillit til ledelsen ved SiA?

- Dette notatet er så overraskende at jeg må ha flere opplysninger før jeg kan si noe om dette. Men det virker som en åpenhjertig og omfattende beskrivelse av situasjonen ved sykehuset slik legene ser den, sier Hanssen.

Fylkeskommunens ansvar

Fylkeslegen drar allerede i dag til sykehuset for å undersøke situasjonen.

Hanssen sier at det er fylkeskommunens ansvar å levere nødvendige helsetjenester og sørge for at sykehuset drives forsvarlig.

Han mener det er avgjørende å finne ut hvor lenge fylkeskommunen har kjent til denne situasjonen uten å informere videre om den.

(NTB)