Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Holdt munn om kreftmistanke

Legen sa ikke fra. Pasienten døde med stor kreftspredning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En pasient som ble innlagt med magesmerter på Sykehuset i Levanger i 2001, ble operert for blindtarmbetennelse. Legene som opererte ham reagerte over en betennelsesforandring i mannens tykktarm, og mistenkte at det kunne dreie seg om kreft.

Etter operasjonen fikk pasienten beskjed om å oppsøke fastlegen sin for en nærmere undersøkelse av tykktarmen sin. Men legene på sykehuset fortalte aldri pasienten fra Innherred eller fastlegen hans at de mistenkte kreft i tykktarmen hans, skriver Trønder-Avisa.

I fin form

Noen uker senere gikk mannen til lege. Men han følte seg pigg, og fastlegen, som var ukjent med kreftmistanken, mente han virket i god form etter operasjonen.

Ett års tid senere får pasienten nye magesmerter og blir innlagt. Det viser seg at tykktarmskreften har spredd seg til leveren og lungene. Livet hans kunne ikke reddes og pasienten døde etter noen måneders sykeleie.

Sykehuset i Levanger må nå tåle kraftik kritikk i en rapport som er utarbeidet i forbindelse med et erstatningskrav som de pårørende har rettet til Norsk Pasientskadeerstatning, skriver Trønder-Avisa.

Tidspress

Helsetilsynet i Nord-Trøndelag slår fast at overlegen ved sykehuset burde ha henvist pasienten til videre utredning ved sykehuset, uten å gå veien om fastlegen.

- Jeg er klar over at man på denne måten legger en god del av ansvaret over på pasienten, men i mange tilfeller kan det være en tryggere situasjon med tanke på at ting blir utført som tenkt. Dessverre har ikke det skjedd i dette tilfelle, skriver overlegen i en redegjørelse.

Overlegen mener at i en hverdag med sterkt tidspress vil en enkelte ganger måtte ty til en løsning som er enklest i øyeblikket, men erkjenner i ettertid at veien om fastlegen ikke var riktig, skriver Trønder-Avisa.

Det lokale helsetilsynet fastslår at overlegen har handlet i strid med lovverket, men finner ingen tungtveiende grunner til at det bør reageres mot legen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media